Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marite Burić Teskera „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“

U utorak 19. rujna u 18 sati u Muzeju Turopolja otvara se izložba keramičarke Marite Burić Teskera naziva „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“ kojom autorica obilježava deset godina rada s glinom.
vrijeme: 19.09.2023. - 31.10.2023.
mjesto: Velika Gorica

„Nastojim kroz taktilnu memoriju prenijeti ljepotu prirode, zabilježiti pojavu, doživljaj trenutka, sjećanje i osjećaj…“
Ovim riječima autorica Marita Burić Teskera opisuje svoj dugogodišnji umjetnički rad, a time i esenciju izložbe „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“. Život je Maritu odveo iz rodnog Komina na ušću Neretve u Zagreb, a zatim i u Veliku Goricu. Njezino zanimanje krajobrazne arhitektice i iskustva krajobraznog oblikovanja podupiru njen rad i utječu na način na koji tumači svijet oko sebe. Radovi motivirani prirodom nastaju od materijala iz prirode – zemlje. S tom primarnom materijom neumorno eksperimentira prateći i poštujući njezine transformacije nakon obrade i paljenja.
Na izložbi će se predstaviti devetnaest skulptura u keramici nastalih u rasponu od 2019. do 2023. godine. Radovi nude isprepletene doživljaje dvaju različitih krajolika utjelovljena u sjevernim i južnim podnebljima Hrvatske – sjever je predstavljen šumom, konkretnije Turopoljskim lugom, a jug dolinom Neretve.
Marita glini i motivima iz prirode pristupa s dubokom senzibilnošću i poštovanjem koje se vidi u svakom njezinu pokretu rukom, eksperimentiranjima i nastalom obliku. Njezin pristup umjetnosti je iznimno osoban, identitetski i taktilan, ali i na svojstven način ekološki što se vidi u njezinu aktivnom promatranju, ulaženju i stvaranju u prirodi nastojeći prenijeti autohtoni oblik i ideju. Tim samim činom kao i simbolikom i porukom koju prenose njezini radovi, želi prirodi dati dio sebe te doprinijeti svijetu za bolje sutra, osvijestiti i potaknuti ljude na promjene.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada 2023. godine.