Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marinka Jelače: OP-SJENE

Otvorenje izložbe OP-SJENE Marinka Jelače održat će se u srijedu, 18. svibnja u 20 sati, u Muzeju grada Kaštela – Kaštel Vitturi. Gost izložbe je Jelena Jelača.
vrijeme: 18.05.2022. - 06.06.2022.
mjesto: Kaštel Lukšić
url: http://www.muzej-grada-kastela.hr/

'Predstavljajući se na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu Marinko Jelača svjedoči o svom radnom elanu i  bogatoj imaginaciji.  Iako formalnim obrazovanjem kipar,  izražava se  različitim tehnikama u različitim likovnim medijima. Osobito se afirmirao u grafičkoj tehnici dubokog tiska, suhoj igli i u kolažiranju grafičkih matrica,  ostvarivši visoku tehničku i kreativnu razinu koju je prepoznala  publika i struka. Osim grafike izrađuje plitke reljefe, keramičke i drvene skulpture prepoznatljiva umjetničkog rukopisa. U kaštelu Vitturi u Muzeju grada Kaštela Jelača se predstavlja novim radovima koji se nadovezuju na  izložbu s temom sjene koju je ostvario sa suprugom Tonkom i kćeri Jelenom još 2009. Polazište za likovnu temu bile su fotografije  sjena "uhvaćenih" u zajedničkoj šetnji te njihova transpozicija i transformacija u drugi medij u skladu s individualnim likovnim jezikom svakoga od njih. Marinko je problematizirao fenomen sjene u njezinoj suprotnosti, u svjetlosti…
Nakon više od desetljeća  poželio se vratiti  temi sjene i razviti je, a nastali radovi prepoznatljiva su, ali znatno reducirana  likovnog jezika. (OP-) SJENE  kao slika nestalnosti i promjenjivosti (varljivosti), po svojoj prirodi oprečna svjetlu, inspirirala je nastanak ambijentalne umjetničke instalacije koja se sastoji od dviju serija objekata i od videa. 
Na izduženim formatima bijelih lesonit - ploča Jelača prikazuje siluete, harmonična izobličenja ljudskih tijela, kako to u naravi čini snop svjetlosti nailazeći na nepropusne objekte ili tvari. Iako se radi o obrisima ili plošnim crtežima  upravo se zbog crtačke lakoće, vještine baršunastog traga grafitne linije, u njima nazire nekakav oblik tjelesnosti, sadržaja pomalo zbunjujuće, granične voluminoznosti. Radovi su to dinamičnih perforiranih površina i obrisa, neutralna kolorita svedena uglavnom na bijelu, crnu, sivu i smeđu, prirodnu boju drveta koja izbija usred  grafizama iscrtanih čeličnom iglom i "slikarskih" površina nastalih struganjem bijelog sloja lesonita abrazivnim kristalnim zrncima karte devere
Na izložbi  kao gost  izlaže i umjetnica  Jelena Jelača, predstavljajući se sa šest grafika geometrijskog  minimalističkog izričaja u tehnici suhe igle, također s temom sjene. Monokromni radovi otisnuti su s trima različitim matricama  u varijantama crne i crvene boje…' - Kustosica izložbe Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica (iz teksta u katalogu izložbe)