Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Ikebana' u Gradskom muzeju Varaždin

​U sklopu Srijede u Muzeju 7. lipnja u lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba 'Ikebana'. 
vrijeme: 07.06.2023. - 11.06.2023.
mjesto: Varaždin
Na izložbi će biti predstavljeno desetak ikebana polaznica međunarodne radionice održane 4. i 5. svibnja u GMV-u pod vodstvom Han Le Han, majstorice ikebane iz Berlina.

Han Le Han je povjesničarka umjetnosti koja je specijalizirala azijsku umjetnost, a u Japanu je u školi Ikenobō, najstarijoj školi ikebane, osnovanoj u 15. stoljeću, učila ovu tradicionalnu umjetnost aranžiranja cvijeća.
       
Ikebana u doslovnom prijevodu znači „davanje života cvijeću“ ili „dopustiti cvijeću da se izrazi“, pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote, za što su bitni i mentalna koncentracija, mir i sklad te osobni osjećaji umjetnika. Polaznice radionice, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, izložit će svoje ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama i predstaviti ih kao cjelovite projekte.
       
Uz otvorenje izložbe Han Le Han će govoriti o majstorstvu izrade ikebane i publici demonstrirati postupak njihove izrade.
Izložbu Ikebana, postavljenu za razgled do 11. lipnja, organiziraju Gradski muzej Varaždin i Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica u okviru projekta Ceramica Populi.