Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i predstavljanje platforme #PričeIzArhiva u Državnom arhivu u Pazinu

U povodu manifestacije Dani europske baštine 2021., 15. rujna, u 13 sati, održat će se otvorenje izložbe i predstavljanje platforme 'Priče iz arhiva' nastale u okviru projekta Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora.
vrijeme: 15.09.2021. -
mjesto: Pazin
url: https://www.icarushrvatska.hr/

Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju.
 
U okviru CREARCH aktivnosti ICARUS Hrvatska, u suradnji s brojnim partnerima diljem Hrvatske,  pokrenuo je platformu #PričeIzArhiva koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča.
 
U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas. Priče želimo predstaviti kroz različite formate i medije; izložba na plakatima putuje kroz različite ustanove, u virtualnom obliku dostupne su na platformi #PričeIzArhiva, objavljene su i na više mobilnih aplikacija, a serija predavanja baštinskih stručnjaka s arhivskim pričama iz javnih i privatnih spremišta i zbirki dostupna je na YouTube kanalu.
 
U programu će se predstaviti ove i druge aktivnosti posvećene komunikacijskim modelima i inovativnim umjetničkim praksama realizirane u okviru CREARCH projekta; otvorit će se izložba „Priče iz arhiva“ te predstaviti CREARCH priručnik za razvoj publike i druge aktivnosti vezane uz kreativno predstavljanje arhivskih izvora s posebnim naglaskom na priče iz Državnog arhiva u Pazinu.
 
Sudjeluju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska), Mirela Mrak Kliman, Maja Milovan i Biserka Budicin (Državni arhiv u Pazinu).