Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Henrija de Toulousea-Lautreca u ​Muzeju Grada Đurđevca

Izložba Henrija de Toulousea-Lautreca u ​Muzeju Grada Đurđevca
​Muzej Grada Đurđevca od 21. travnja predstavlja izložbu „Svjetla Moulin Rougea“ čuvenog francuskog umjetnika Henrija de Toulousea-Lautreca (1864. – 1901.), jednog od najvećih postimpresionističkih slikara s kraja 19. stoljeća.
vrijeme: 21.04.2023. - 31.10.2023.
mjesto: Đurđevac

Umjetnički rad Toulouse-Lautreca u raznim tehnikama – ulje, crtež, pastel i gvaš – bio je posvećen likovima i prizorima iz života pariškog svijeta – plesnih dvorana, kabareta i kavana Montmartrea, cirkusa i bordela u kojima se nerijetko dotiču i erotski sadržaji. Bio je vrstan portretist, radio je karikature i bavio se ilustracijama knjiga. Toulouse-Lautrec slovi i kao jedan od najvećih eksponenata litografske grafičke umjetnosti, naročito na području upotrebne grafike koju je uzdigao na visoku umjetničku razinu. Osobitu slavu stekao je izradom plakata u tehnici litografije u boji, među kojima se ističe Moulin Rouge iz 1891. godine. Njegova osebujna umjetnost utjecala je na G. Seurata, V. van Gogha i mladog Picassa, a plakatima i na dekorativno slikarstvo art nouveaua.

S približno četvrtinu radova iz cjelovitog Lautrecovog grafičkog opusa izložba pruža uvid u poznate litografije nastale u posljednjem desetljeću umjetnikovog života i kroz njih u ostale segmente njegova umjetničkog stvaralaštva.

Izložba ostaje otvorena do kraja listopada.

https://muzej-djurdjevac.hr/