Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska s tri broda na najvećem festivalu tradicijskih brodova u Bretanji

Četvrt put zaredom Hrvatska će od 15. do 21. svibnja sudjelovati na najvećem europskom festivalu tradicijskih brodova i maritimne baštine La semaine du Golfe Morbihan u francuskoj pokrajini Bretanji, a predstavljat će ju tri broda koja su tegljačima krenula u Francusku.
vrijeme: 15.05.2023. - 21.05.2023.
mjesto: Francuska
Na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u Alliance Française u Splitu, predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević predstavio je program festivala za koji je dosad prijavljen 1521 tradicijski brod iz Europe, među kojima i 20 drvenih jedrenjaka dugačkih do 50 metara.

"Bit ćemo mala, ali snažna flota na Atlantskom oceanu s tri broda, koja su već šleperima krenula put Bretanje. Predstavit ćemo Dalmaciju i Kvarner, odnosno gajetu 'Milu', izrađenu 1968. godine u Lovranu, koja je u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine, te gajetu 'Zoru', izrađenu 1955. na Korčuli, u vlasništvu obitelji Fuček iz Malinske, i pasaru MK 73, izrađenu 1985. u Malinskoj", najavio je Bavčević.

Projekt "Hrvatska u zaljevu Morbihan" obuhvatit će izložbu 30 fotografija, koju je Udruga Cronaves radila u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, izložbu maketa hrvatskih tradicijskih brodova i promociju turizma s naglaskom na nautiku.

"U srijedu, 17. svibnja, u našem prezentacijskom centru u gradu Vannesu održat će se Hrvatski dan na kojemu će posjetitelji moći razgledati izložbu fotografija 'Hrvatska, domovina mora' naših članova  Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torre i upoznati se s turističkom ponudom Dalmacije, Kvarnera i Splita", istaknuo je Bavčević.
U predstavljanju Hrvatske na jednom od najvećih i najpoznatijih svjetskih festivala maritimne baštine, koji posjeti oko 200.000 ljudi, uz Udrugu Cronaves sudjeluje Hrvatska turistička zajednica, predstavništvo u Parizu, Turistička zajednica Grada Splita, Grad Vodice, Turistička zajednica Grada Vodica, Općina Malinska i Interpretacijski centar maritimne baštine Duboak iz Malinske.

"Festival u Morbihanu izvanredna je prilika za promociju hrvatskoga turizma, a naša suradnja s Udrugom Cronaves uspješno traje već godinama i mi podupiremo takve projekte upravo zato što nautički turizam ima strahovito velik potencijal. Osim toga, Francuzi su nam rado viđeni gosti koji tek otkrivaju Hrvatsku pa je ovo sjajan način za prezentaciju Splita, Dalmacije i Hrvatske", ocijenila je direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić.

U sklopu festivala, osim plovidbe u zaljevu Morbihanu, između 42 otoka, u 16 okolnih luka održat će se koncerti, parade brodova, izložbe i drugi događaji. (Hina)