Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska muzikološka literatura dostupna u svjetskom virtualnom repozitoriju

Dva izdanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Muzička enciklopedija i Leksikon jugoslavenske muzike, uvrštena su u svjetsku elektroničku zbirku muzičkih enciklopedija i leksikona RILM Music Encyclopedias, čime je hrvatska muzikološka literatura postala globalno dostupna.
vrijeme: 15.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.lzmk.hr/
Predstavljajući projekt u Leksikografskom zavodu, ravnatelj Filip Hameršak kazao je kako taj Zavod već više od 15 godina radi na digitalizaciji i internetskom objavljivanju svojih enciklopedijskih i leksikonskih izdanja. Ta su izdanja besplatno dostupna na web stranicama Zavoda, a uvrštavanjem u međunarodno priznati repozitorij RILM Music Encyclopedias, čije je sjedište u New Yorku, dva izdanja Zavoda postala su dio globalne baze podataka ovog jedinstvenog svjetskog instituta, rekao je Hameršak.

Izvršni urednik RILM-a Zdravko Blažeković kazao je kako je riječ o zbirci referentnih radova koja se svake godine dopunjuje te pruža sveobuhvatnu enciklopedijsku pokrivenost najvažnijih polja i tematskih područja povijesne muzikologije, etnomuzikologije i teorije. Zbirka RILM-a osmišljena je da zadovolji potrebe podučavanja, učenja i istraživanja međunarodnih glazbenih zajednica, a cilj je da u nju bude uvršteno sve što se u svijetu piše o glazbi.
"Svake se godine u bazu podataka glazbenih enciklopedija iz cijelog svijeta uvrštavaju dvije do tri nove enciklopedije, a ove godine dodane su dvije hrvatske. One su sada dostupne u digitalnoj verziji unutar naše baze podataka enciklopedija, koja tako ima sada 64 enciklopedije na devet jezika", rekao je Blažeković.
Tako ako netko želi saznati nešto o primjerice Mozartu, ima na raspolaganju jedinice na njemačkom, albanskom, hrvatskom ili nizozemskom i tako dalje, koje sve zajedno obuhvaćaju sve dostupne podatke u svim uključenim glazbenim enciklopedijama.

"Muzička enciklopedija" Leksikografskog zavoda izvorno je tiskana u tri sveska u razdoblju od 1971. do 1977. godine, a "Leksikon jugoslavenske muzike" u dva sveska 1984. godine. Urednica za glazbu u Hrvatskom biografskom leksikonu Marijana Pintar istaknula je kako je riječ o dva još uvijek relevantna i tražena izdanja, koja su uvrštavanjem u RILM dobila novo ruho i novi oblik prepoznatljivosti.

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Bruno Kragić izrazio je iznimno zadovoljstvo što su dva klasična izdanja Zavoda uključena u veliki fundamentalni repozitorij glazbenih izdanja koji je, kako je naglasio, važan ne samo za studente muzikologije, "nego i za sve one koji, ako i nemaju sluha, nešto o glazbi žele naučiti". 

Izvor: Hina