Preskočite na glavni sadržaj

ZFF: Češki autori u fokusu programa Moj prvi film

'Moj prvi film', popratni program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), koji će se održati od 11. do 18. studenog, ove je godine posvećen češkoj kinematografiji i donosi prvijence slavnih čeških redatelja.
vrijeme: 11.11.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://zff.hr/
Odabrani su debitantski filmovi čeških novovalovaca od kojih su neki ostvarivali značajne međunarodne karijere, Miloša Formana, Jirija Menzela, Vere Chytilove, Ivana Passera i Jana Nemeca. Bit će tu i redateljski debi pripadnika srednje generacije čeških redatelja, Jana Sveraka.
 
Neizostavan  u programu je "Crni Petar" (1964.) ikonički film češkog novog vala i prvi dugometražni igrani film Miloša Formana, nagrađen Zlatnim leopardom u Locarnu. U središtu priče, tragikomedije o odrastanju, sramežljivi je tinejdžer koji se nakon završene škole bezuspješno pokušava prilagoditi svijetu odraslih.
 
Prvi cjelovečernji film Jirija Menzela, komedija "Strogo kontrolirani vlakovi" (1966.), nagrađena Oscarom za najbolji film na stranom jeziku, također se bavi inicijacijom u svijet odraslih, ponešto zasjenjenom dramatičnim zbivanjima s kraja Drugog svjetskog rata.
 
Vera Chytilova redateljica je eksperimentalnog feminističkog klasika Ivančice, a uz Formana i Menzela smatra se najznačajnijom predstavnicom češkog autorskog filma šezdesetih. U program ZFF-a uvršten je njen prvi film "Another Way of Life" (1963.), u kojem se kao i u svojim kasnijim filmovima bavi temom emancipacije žena.
 
Prikazat će se i "Intimno osvjetljenje" (1965.) Ivana Passera, filmski portret krize srednjih godina koji se smatra jednim od ponajboljih ostvarenja tzv. zlatnog doba čehoslovačkog filma šezdesetih.
 
Eksperimentalnu ratnu dramu "Dijamanti noći" (1964.) Jana Nemeca prate epiteti jednog od najfascinantnijih debitantskih filmova svih vremena. U adaptaciji autobiografske novele Arnošta Lustiga "Tama nema sjenku"  prati se dvojicu mladića, bjegunce iz koncentracijskog logora koji lutaju nepoznatim krajem u potrazi za hranom i vodom, da bi na kraju postali lovinom vremešnih Nijemaca.
 
Najrecentniji film programa je komedija "Osnovna škola" iz 1991. Oskarovca Jana Sveraka, koja gledatelje vodi u Prag nakon Drugog svjetskog rata. Film je smješten u muški razred u kojemu vlada potpuni kaos, čemu bi trebao stati na kraj novi beskrupulozni učitelj Igor Hnizdo koji ključ discipline vidi u fizičkom kažnjavanju.
 
Publika zagrebačkog festivala imat će priliku 'zagrijati' se za program prvijenaca velikih čeških autora već od 9. do 16. listopada, na jubilarnom, 25. izdanju Tjedna češkog filma, koji se održava pod nazivom Tjedan češkog i slovačkog filma. (Hina)