Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox objavio DVD s filmovima Krste Papića

Kao prvi u kolekciji ZagrebDox-a, posvećenoj filmovima predsjednika žirija festivala, taj međunarodni festival dokumentarnog filma objavio je DVD s izborom filmova hrvatskog redatelja Krste Papića.
vrijeme: 27.02.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebdox.net/

Za prvi u nizu planiranih DVD-ova, ZagrebDox je rezervirao filmove Krste Papića, koje je odabrao filmski teoretičar Hrvoje Turković u programu 'Dokumentaristička kresta, uži izbor hrvatskog dokumentarizma 60-ih i 70-ih godina', prikazanom na prvom ZagrebDoxu 2005., kada je Papić bio predsjednik žirija.

Po riječima direktora Festivala Nenada Puhovskog, izdavanjem DVD-ova s izborom velikana hrvatskog dokumentarizma, čemu je cilj cjelovito predstavljanje povijesne dokumentarističke scene, ZagrebDox vraća dug kulturi, ljudima koji su niz godina uz festival i gledateljima. Ustvrdio je kako je to prvo kritičko izdanje jednog dokumentarista u Hrvatskoj.

U središtu Papićeva stvaralaštva skoro se uvijek nalazi odnos pojedinca i društvenih prilika koje ga oblikuju, čime je stvorio jedan od najangažiranijih opusa u hrvatskoj kinematografiji, a taj interes prenio je u dokumentarce, gdje još više do izražaja dolazi njegova aktualnost, kritičnost, životnost likova i situacija koje opisuje, ističe se u najavi DVD-a.

Oslanjajući se na metode 'cinema veritea', Papić zastupa tzv. malog, obespravljenog čovjeka, posebno se zauzimajući za 'gastarbajtere'. Njegov dokumentarizam, jasno definiran autohtonim ljudima i pojavama prostora u kojem živi, nadilazi kulturne i jezične barijere i postaje neprijeporna vrijednost europske i svjetske kinematografije, dodaje se.

Na DVD su uvršteni njegovi filmovi 'Halo, Muenchen' iz 1967., 'Kad te moja čakija ubode' iz 1968., 'Čvor' iz 1969., 'Nek se čuje i naš glas' iz 1970., 'Specijalni vlakovi' iz 1971. te 'Mala seoska priredba' iz 1971. Svi su producirani u Studiju za dokumentarni film Zagreb filma i u potpunosti su restaurirani prošle godine.

Zasad su u pripremi za tu kolekciju i DVD-ovi s filmovima Zorana Tadića i Branka Lentića. (Hina)