Preskočite na glavni sadržaj

'Young European Art' u Opatiji

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji,  u četvrtak, 22. rujna, u 18,30 sati, otvara se izložba izložba pobjedničkih radova natječaja Red Carpet pod nazivom 'Young European Art'. Izložba će biti otvorena do 2. listopada.
vrijeme: 18,30
mjesto: Opatija; Umjetnički paviljon Juraj Šporer
url: http://www.hrmt.hr
Treću godinu za redom Hrvatski muzej turizma u Opatiji partner je nagradi Red Carpet Art Award iz Beča.

Riječ je o najvećoj austrijskoj umjetničkoj nagradi za mlade umjetnice i umjetnike, s ciljem pružanja medijske promocije, ali i financijske potpore na početku njihove karijere. Projekt potiče vidljivost mladih umjetnika i radi na njihovoj međunarodnoj prezentaciji.

Osnivači nagrade su slobodni umjetnik Manuel Gras i bečki tajnik za obrazovanje Marcus Schober, koji su 2009. realizirali ideju da se omogući mladim europskim umjetnicima međunarodna promocija, te osnovali nagradu Crveni tepih. To je najveća austrijska umjetnička nagrada za mlade umjetnice i umjetnike.

Prošle je godine po prvi put nagradni natječaj Red Carpet održan i u Hrvatskoj te je upućen poziv mladim umjetnicama i umjetnicima iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Ove je godine natječaj proširen, te su na sudjelovanje pozvani umjetnici i umjetnice iz čitave Hrvatske.
Pristiglo je 27 prijava, a međunarodni žiri, u sastavu: Katrin-Sophie Dworczak (direktorica Hilger NEXT, Beč), Andreas Stadler (diplomat, kustos, bivši direktor Austrijskog kulturnog foruma iz New Yorka), Manuel Gras (Red Carpet Art Award), Ela Štefanac (pobjednica natječaja Red Carpet 2015) i Tomislav Čop (Sveučilište u Rijeci) izabrao je ovogodišnje pobjednike:
Antonia Dobrić (Šibenik), Bojan Mrdenović (Zagreb) i Ivana Tkalčić (Zagreb).

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja nagrađeni su novčanom (ujedno i otkupnom) nagradom u iznosu od 800€.

Na izložbi u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, na kojoj će biti izloženi pobjednički radovi natječaja Red Carpet, biti će održana svečana dodjela nagrada. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić te prof. Andreas Stadler, bivši direktor Austrijskog kulturnog foruma iz New Yorka te profesor na Odjeku za primjenjene umjetnosti Sveučilišta u Beču.