Preskočite na glavni sadržaj

Wales International Painting Prize

BEEP (bienalna izložba slikarstva) i galerija Elysium organiziraju Wales International Painting Prize, s fokusom na temu: kroz sutrašnje oči. Prijave za sudjelovanje primaju se do 26. svibnja, a izložba se organizira od 20. srpnja do 11. kolovoza u Swansea, Wales, UK.
prijava: 26.05.2012
url: http://www.beepwales.co.uk
Natječaj je namijenjen umjetnicima u mediju slikarstva, bez obzira radi li se o tradicionalnim formatima ili testiranju novih medija u odnosu na slikarstvo.

Utopija je ultimativna aspiracija ljudske rase – daje nam okvir za imaginaciju, izmišljajući i ponovno izmišljajući moguće budućnosti i nove svjetove. Koje su mogućnosti ljudskog stanja u kontekstu Utopije? Da li je naš idilični Avalon svijet bez gradova u kojem široko rasprostranjeni, zemljom zaštićeni gradovi nude čiste poglede preko zelenih ravnica, dolina i planina? U kojem brzi zračni vlakovi povezuju zajednice, biciklističke staze dominiraju ljudskim krajolikom, gdje se sva vozila pokreću na solarnu energiju i energiju vjetra, sva je hrana svježa i domaće uzgojena, a sve je reciklirano i ponovno korišteno?

Ili naša budućnost leži u distopijskim gradovima koji se pružaju i šire svoje pipke diljem globusa u formi autoputa koji hrane grad; čovječanstvo iscrpljuje Zemljine sirove materijale od kojih se sastoji, a da li na taj način odvodi ostatak planeta u neizbježni i apokaliptični kraj?

Jedan od argumenata jest da budućnost ljudske rase leže u njenoj genezi – s vitalnom potrebom za ponovnim povezivanjem s prirodom i prihvaćanjem duhovnijeg puta. Da bi se to dogodilo, da li je potrebno da raskrstimo s materijalističkim ograničenjima grada – njegovom tendencijom da obuzda mase u podjarmljen i ovisnički odnos – prikazanog kao nemogućeg da preživi izvan toga?

Grad se može sagledati kao utjelovljen kolektivni ljudski stroj, koji djeluje ne prema individualnim izborima, već prema omotačkoj i sve-čuvajućoj kontroli i manipulaciji misli i tijela.

Korištenje Utopije / Distopije kao nacrta za moguće društvene rekonstrukcije ili reprezentacije. Kako će gradovi, stanovi, ljudi i njihove mogućnosti izgledati? Koja su to pitanja koja bismo trebali pitati i koji su odgovori?

Kotizacija za sudjelovanje iznosi £ 20.
Kontakt: beepwales@gmail.com

Više