Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba zidnih oslika dvorca Kulmer u Bračku

Restauratorica Marina Fernežir predstavlja restaurirane zidne slike dvorca Kulmer u Bračaku putem virtualne izložbe "Konzerviranje-restauriranje zidnih slika dvorca Kulmer u Bračku".
vrijeme: 30.06.2021.

Restauracijom zidnih slika vraćen je stari sjaj dvorcu, a posjetiteljima je omogućen doživljaj vrijednog povijesnog i umjetničkog identiteta dvorca koji kroz vizualni i estetski doživljaj govori o bogatoj prošlosti i tradiciji. Provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima otkrivene su nove spoznaje o zidnim slikama koje su nekoć bile skrivene ispod slojeva naliča, prašine i prljavštine, a danas su ponovno otkrivene, obnovljene i prezentirane. Restauratorske radove zidnih oslika provela je 2016. godine restauratorica Marina Fernežir sa suradnicima pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija.
 
Riječ je radovima provedenim u okviru projekta cjelovite energetske obnove i revitalizacije dvorca Bračak koju su zajedno proveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA i Krapinsko-zagorska županij. Obnova građevine obuhvatila je potpunu rekonstrukciju pročelja te arhitektonske plastike.
 
Virtualnu izložbu sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.