Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovačke jeseni od 10. do 19. rujna pod geslom 'Ide dika, kapu najerio'

Ovogodišnje, 56. vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna pod geslom 'Ide dika, kapu najerio', najavljeno je u srijedu na prvoj sjednici organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.
vrijeme: 10.09.2021.
mjesto: Vinkovci
url: https://vinkovackejeseni.hr/

Osvrnuvši se na prošlogodišnju manifestaciju, koja je uslijed pandemije koronavirusa održana u skraćenom i nešto drugačijem obliku, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim te je najavio kako će ovogodišnje Vinkovačke jeseni biti možda i najspektakularnije do sada uz već tradicionalne priredbe, ali i neke nove sadržaje.
 
"Moramo pripremiti još veći spektakl, sve ono što smo željeli pripremiti i pokazati na prošlim 55. vinkovačkim jeseni i još nešto više od toga", kazao je Ivan Bosančić rekavši kako su Vinkovačke jeseni najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj i to namjeravaju ostati i u budućnosti.
 
Po riječima tajnika Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepana Đurkovića, 56. vinkovačke jeseni započet će 10. rujna tradicionalnom Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije, svečanost otvorenja održat će se 17., a državna smotra folklora 18. rujna dok će se 19. rujna, posljednjeg dana manifestacije održati najspektakularaniji dio, svečana povorka sudionika 56. vinkovačkih jeseni i smotra konjskih zaprega.
 
Predstavljajući geslo "Ide dika, kapu najerio", redatelj i scenograf svečanosti otvorenja Marko Sabljaković naveo je kako će se na pozornici biti prikazan vinkovački korzo s početka dvadesetih godina prošloga stoljeća, a nizom scenskih slika bit će odna počast kapi, nezaobilaznom odjevnom predmetu svakog Šokca.
 
"Upravo će vinkovački korzo biti mjesto susreta i razgovora, prilika za pokazati najljepše ruvo ili pak ponosno se dičiti modnom osviještenosti", kazao je Sabljaković rekavši kako će se tijekom svečanosti otvorenja u pet scenskih slika uprizoriti vinkovački crkveni god na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih "kraljica", polaganje temeljnog kamena za izgradnju vinkovačkog Hrvatskog doma, a potom i njegovo svečano otvorenje 1923. godine kada je na vinkovačkim ulicama održan Cvjetni korzo.
 
Po njegovim riječima, geslo "Ide dika, kapu najerio" stih je tzv. staroverskog svatovca, zabilježenog u Starim Mikanovcima nedaleko Vinkovaca, koji se izvodio do 50-tih godina prošloga stoljeća. "Pjevanjem svatovca, koji se nalazi na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, djevojke su nekada najavljivale svadbenu svečanost, a izvorni mikanovački začut će se i tijekom večeri otvorenja 56. Vinkovački jeseni", rekao je Sabljaković. (Hina)