Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinske barokne večeri otvara koncert zbora i orkestra Göteborg Baroque

Djelima Vivaldija, Romana, Zelenke i Handela u izvedbi zbora i orkestra Göteborg Baroque, a pod ravnanjem dirigenta Magnusa Kjjelsona, 20. rujna počet će 49. Varaždinske barokne večeri kojima je ove godine zemlja partner Švedska.
vrijeme: 20.09.2019.
mjesto: Varaždin - Varaždinska županija, Križevci, Krapina, Prelog, Sveti Juraj na Bregu, Belec; Ptuj
url: http://vbv.hr

Riječ je o jednom od 19 koncerata koje ove godine nudi jedna od naših najpoznatijih kulturnih manifestacija u Varaždinu i Trakošćanu, dok će ih se još devet njih održati u drugim mjestima Varaždinske županije, u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te u Ptuju u Sloveniji.

Kako je najavljeno na predstavljanju programa 49. Varaždinskih baroknih večeri u četvrtak u Zlatnom goricama kraj Varaždina, gosti iz Švedske, osim na svečanom otvorenju, nastupit će i drugog dana festivala, ponovno u varaždinskoj katedrali, s programom "Ancient music of Scandinavia".

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić kao posebnost je najavio koncert ansambla Romeo & Julia Kören koji će 22. rujna u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK izvesti program "Decameron" pod umjetničkim vodstvom Benoita Malmberga.

"Po meni, jedan od najboljih ansambala za ranu glazbu u svijetu, s ludim programom koji će publiku dovesti do ekstaze. Oni plešu, glume, sviraju, izvode, rade šou, a na kraju programa, na moj zahtjev, izvest će pjesme grupe Abba interpretirane na barokni način, što će biti unikatno", najavio je Bobić.

U Varaždinu će nastupiti i Hazelius Hedin sa švedskim folkbarokom te Ensemble Villancico koji će pod vodstvom Petera Pontvika izvesti "The Jungle Book of the Baroque". Također, u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a Royal Swedish Chamber Orchestra premijerno će izvesti operu Alessandra Stradelle "La Forze delle Stelle".

Isti dan u Trakošćanu nastupaju gosti iz Norveške, barokni ansambl Oslo Circles i mezzosopranistica Marianne Beate Kielland pod umjetničkom vodstvom Astrid Kirschner.

Švedska veleposlanica u Hrvatskoj Diana Helen Madunic kazala je da se veseli što će velik broj švedskih glazbenika doći u Varaždin.

"Također mi je drago što će ambasada izaći iz Zagreba. Ovaj put imat ćemo pop-up ambasadu u Varaždinskoj županiji i organizirati cijeli niz događanja, izložbu tata i djece iz Hrvatske i Švedske, književne večeri sa švedskim autorima, predavanja, tečaj švedskog jezika, švedsku kinematografiju – Bergmana, i što je najvažnije pokušat ćemo povezati švedsku modnu i tekstilnu industriju s varaždinskom", rekla je švedska veleposlanica na predstavljanju programa VBV-a.

Zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica naglasila je da nas očekuje 12 fantastičnih dana.

"Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji, najdugovječniji festival i vrhunac kulturne ponude našeg grada. Za barokne večeri zna se u cijelom svijetu. Ono što je Švedska pripremila i za glazbeni i za popratni festivalski program je fantastično", kazala je Malenica.

Na 49. varaždinskom festivalu bit će zastupljena i hrvatska barokna glazba.

"Jako sam ponosan na tri koncerta hrvatske glazbene baštine ove godine, s četiri ansambla – Projekt Lazarus, ansambl Responsorium te ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl. To je veliki poduhvat.", dodao je ravnatelj Bobić.

Od "domaćih snaga" nastupaju i Laura Vadjon, Camerata Garestin, Franjo Bilić, Zagrebački solisti, dok će Varaždinski komorni orkestar nastupiti s Camerata Vocale Daejeon iz Južne Koreje.

"Varaždinske barokne večeri su u pravom smislu i županijski festival. Koncerti se održavaju diljem županije, u Knegincu, Toplicama, Ludbregu, a od prošle godine i u Skupštinskoj dvorani naše prekrasne Županijske palače u centru Varaždina", rekla je posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević.

Osim u Varaždinu te mjestima u Varaždinskoj županiji koncerti će se održati u Križevcima, Krapini, Prelogu, Svetom Jurju na Bregu, Belcu i Ptuju.

Ovogodišnji Festival završava 1. listopada koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole iz Varaždina uz Varaždinski komorni orkestar, a prije toga održat će se svečana dodjela festivalskih nagrada. (Hina)