Preskočite na glavni sadržaj

Uručeni ugovori o nepovratnim sredstvima za programe 'Umjetnost i kultura za mlade'

Ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura za mlade' dobitnicima su svečano uručili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić.
vrijeme: 08.02.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr

Dodjela ugovora pokazuje opći cilj ovoga programa o boljoj socijalnoj uključivosti u kulturu, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek dodavši kako se u našem društvu potrebno obraćati onima koji su isključeni.
 
Naglasila je kako je važno da se na natječaj javilo puno udruga te dodala kako je poticaj za sudjelovanje i u razvoju publike za kulturu.
 
Ocijenila je kako je još uvijek velik broj ljudi isključen iz kulturnoga života. Ministarstvo kulture kroz različite projekte pokušava stvoriti uvjete za demokratičniji pristup kulturi, napomenula je ministrica dodavši kako bi djelatnici koji rade na ovim programima mogu senzibilizirati sebe i druge za bolju uključivost u kulturi.
 
Ministar Pavić je istaknuo kako Europski socijalni fond podupire reforme od obrazovanja do zapošljavanja i socijalne uključivosti. Važnim je ocijenio ubrzavanje procedure za dodjelu ugovora.
 
Ukupni iznos nepovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za skupinu aktivnosti B kojom se financira priprema i provedba participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti za mlade u nepovoljnom položaju, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna.
 
Od toga je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture.
 
Za financiranje je odabrano 12 projekta čiji su uspješni nositelji Grad Vinkovci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj "Bolja budućnost", PRONI Centar za socijalno podučavanje, Klub Dobre Vibracije, Grad Rijeka, Fantastično dobra institucija - FADE IN, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Arheološki muzej u Zagrebu i CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih.
 
Natječaj "Umjetnost i kultura za mlade" proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 "Socijalno uključivanje" Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020., radi postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba, a posebno onih u nepovoljnom položaju, većim sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.
 
Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive "Umjetnost i kultura 54+" te "Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi", koji je trenutno otvoren za prijave, a u planu je i objava četvrtog po redu koji će biti namijenjen medijima zajednice. (Hina)