Preskočite na glavni sadržaj

Ursula Biemann: Forest Mind

Umjetnički paviljon u Zagrebu najavljuje otvorenje izložbe Ursule Biemann 'Forest Mind' koje će se održati u utorak, 2. travnja, u 19 sati, u Galeriji na katu, KIC, Preradovićeva 5. Rad je dio izložbe 'Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?'.
vrijeme: 02.04.2024. - 22.04.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/umjetnickipaviljonuzagrebu

Izložba je otvorena od 2. do 22. travnja
 
Kustosica: Ivana Meštrov
 
U ljeto 2018. švicarska umjetnica Ursula Biemann krenula je na terensko putovanje po jugu Kolumbije. Početno putovanje kišnim šumama preraslo je u neočekivanu seriju događanja u kojima se prepleću autohtone prakse tradicionalnih medicinara, kolonijalna osvajanja i prirodne znanosti. Rad Forest Mind govori o teritoriju kroz video, fotografiju, znanstveno istraživanje, osobne priče i kokreaciju domorodačkog sveučilišta s narodom Inga iz Kolumbije, pozivajući na nove načine generiranja znanja. Ovdje se spoznaja ne događa samo iz daljine opisivanjem, imenovanjem i iskorištavanjem, već kao susret umova i svjetova. Umjetničino istraživanje pokazuje da su suvremenu zapadnjačku znanost preci medicinara prakticirali već tisućljećima, dopuštajući im interakciju na molekularnoj razini DNK. Eksperimentirajući s novim genetskim tehnologijama u suradnji s laboratorijem ETH u Zürichu, vizualni svemir ovog projekta djelomično proizlazi iz bioloških materijala i video-slika prašume koji su kodirani u jednom te istom DNK lancu.
 
U ovoj osobnoj potrazi, autorica Ursula Biemann nastavlja svoje dugoročno istraživanje na raskrižju umjetnosti, ekologije i autohtonih kozmologija.
 
Ursula Bieman je vizualna umjetnica. Njezina umjetnička praksa snažno se usmjerava na istraživanje i uključuje terenski rad na udaljenim lokacijama od Grenlanda do Amazonije, gdje istražuje klimatske promjene i ekologiju nafte, leda, šuma i vode.
 
U svojim višeslojnim videima, umjetnica isprepliće goleme kinematografske pejzaže s dokumentarnim snimkama, SF poezijom i akademskim otkrićima kako bi ispričala promjenjivu planetarnu stvarnost. Njezina pluralistička praksa obuhvaća niz medija uključujući eksperimentalni video, intervju, tekst, performans, fotografiju, kartografiju, rekvizite i materijale, koji se spajaju u formalizirane prostorne instalacije. Također, izražava se kroz publikacije, predavanja, kustoske i suradničke istraživačke projekte.