Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnost i zabava u središtu Dana europske baštine 2019.

Umjetnost i zabava u središtu Dana europske baštine 2019.
Ovoga rujna i listopada tradicionalno se u Hrvatskoj održavaju 'Dani europske baštine', ove godine središnja tema je 'Umjetnost i zabava: baština u središtu pozornosti', a središnje događanje bit će u Lepoglavi u sklopu međunarodnoga festivala čipke koji se otvara u petak u znaku teme 'Čarobna kraljevska čipka'.
vrijeme: 13.09.2019.
url: http://www.min-kulture.hr
Brošura - Dani europske baštine 2019.

Potankosti o manifestaciji "Dani europske baštine 2019." te Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini bili su teme konferencije za novinare održane u petak u Ministarstvu kulture.


Teme su sadržajno približili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministrice Davor Trupković i koordinatorica programa "Dani europske baštine 2019." Anuška Deranja Crnokić.


Važna manifestacija ususret predsjedanju EU-om i početka projekta Rijeka 2020


Ministrica je istaknula kako je riječ o važnoj manifestaciji koja se održava ususret predsjedanju Republike Hrvatske Europskom unijom (EU), te početku projekta Rijeke kao prijestolnice kulture. Najavila je kako će i teme baštine i održivosti, a posebice ugroze baštine u današnjem vremenu, biti među onima o kojima će se razgovarati tijekom hrvatskoga predsjedanja EU-om.  


Središnje događanje "Dana europske baštine 2019." bit će pak na 23. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi koji počinje danas i traje do 15. rujna. Ministrica Obuljen Koržinek objasnila je kako središnja tema lepoglavskoga festivala - "Čarobna kraljevska čipka" pridonosi približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način, osobito djeci i mladima. 


Koordinatorica programa najavila je široku lepezu raznovrsnih događanja tijekom Dana europske baštine 2019. u više od 40 naselja diljem Hrvatske poput radionica, stručnih obilazaka, prezentacija, izložaba, predavanja i posebno atraktivnih aktivnosti potaknutih ovogodišnjom temom


Deranja Crnokić spomenula je nekoliko događanja pa će tako, rekla je, 27. rujna biti organiziran obilazak uz stručno vodstvo i predstavljanje arheološkoga lokaliteta "Malo rimsko kazalište" u Puli, a u Šibeniku će se od 27. do 29. rujna upriličiti "Europski dan tvrđava 2019".


U Starome gradu Lukavcu 29. rujna bit će održan "Escape room Baština iz davnina murali kao vještina", u rujnu će se u Desiniću - Ivaniću Miljanskom održati "Obrnuta učionica/učiteljska radionica" na kojoj će učenici poučavati učitelje o baštini, a od 1. do 5. listopada u Čilipima će biti priređena edukativno- kreativna radionica "Konavoska svadba u stripu".


Koordinatorica je istaknula kako je u program uključena i manifesticija "Europski dan židovske kulture i baštine". Riječ je o manifestaciji koja predstavlja židovsku kulturnu baštinu javnosti, održava se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a koordinira ju AEPJ (Europska asocijacija za promociju i zaštitu židovske baštine).


Zainteresirane je Deranja Crnokić uputila da najavne informacije prate na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, te na mrežnim stranicama organizatora pojedinih događanja.


Suradnja i partnerstvo na prvome mjestu u očuvanju baštine


Što se pak tiče spomenutih preporuka, ministrica je istaknula kako se u razvoju konzervatorske službe u Hrvatskoj i legislativi uočila potreba da se, uz reviziju zakona, radi i na oblikovanju smjernica kojima će Ministarstvo djelovati kao ono koje educira i promovira nove pristupe, te tako stvara situaciju u kojoj se puno više inzistira na partnerskim odnosima, a manje na zabranama i restrikcijama, pa i kaznama koje ponekad moramo poduzeti.


Klimatske promjene, održivo upravljanje svim resursima, zaštita okoliša, smanjenje emisije stakleničkih  i uopće smanjenje trošenja resursa plinova stavljaju pred struku ozbiljne zahtjeve u planiranju projekata održivog razvoja i energetske obnove povijesnih zgrada, rekla je Obuljen Koržinek.


Zato smo, dodala je, tijekom više od godinu dana kroz radnu skupinu u bliskoj suradnji s Ministarstvom graditeljstva i sa stručnjacima u području arhitekture, graditeljstva i zaštite okoliša, osmislili preporuke koje su jučer i objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva. Bit će distribuirane i lokalnim upravama, arhitektima i konzervatorima kako bismo podizali razinu znanja i osviještenosti o važnosti implementacije energetske učinkovitosti i kako bismo se puno bolje pripremili za sljedeću financijsku perspektivu u kojoj očekujemo da ćemo imati na raspolaganju još veća financijska sredstva za energetsku obnovu kompletnoga graditeljskog fond u Republici Hrvatskoj i kroz ciljane mjere posebno staviti naglasak na ciljanu baštinu.


Ministrica je podsjetila da oko 13 posto zgrada u ukupnom nacionalnom graditeljskom fondu pripada sklopu kulturne baštine, što su najčešće uža gradska središta.   


Preporuke trebaju omogućiti ujednačeno postupanje


Govoreći o potankostima vezanim uz preporuke, pomoćnik ministrice Davor Trupković  istaknuo je kako bi one dionicima trebale, među ostalim,  omogućiti ujednačeno postupanje, odnosno zajedničke kriterije za primjenu energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini, podizanje svijesti i stručnih kapaciteta konzervatorske službe i drugih dionika, njihovu bolju informiranost i suradnju.


Trupković je objasnio i kako je došlo do kriterija, rekavši kako se građevine nisu specificirale po povijesnim razdobljima već putem sklopova gdje se može povećati energetska učinkovitost. Pritom, podsjetio je, utvrđeno je kako veliki broj kulturnih dobara, primjerice dvoraca, velikih kurija i kompleksa, poznaje samo struka, a uglavnom su na tragu europskoga financiranja gdje su predložene jasne namjene uz osiguranje samoodrživosti takvih objekata.


Za to su potrebne i ozbiljnije pripremljene konzervatorske podloge, zaključio je Trupković. (Hina)