Preskočite na glavni sadržaj

U Šibeniku se obnavljaju portali velike kulturno-povijesne vrijednosti

Tijekom sljedećih nekoliko godina u Šibeniku će se u sklopu projekta "Juraj obnova – zaštita i obnova portala kulturno-povijesne cjeline Šibenika" obnoviti gotovo stotinu portala, a ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko dva milijuna kuna.
vrijeme: 13.11.2022. -
mjesto: Šibenik

Portali se obnavljaju zahvaljujući međuinstitucionalnoj suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu te Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.
Šibensko Društvo tijekom sljedećih nekoliko godina planira obnoviti 94 portala različitih stilskih vrijednosti, od ukupno 494 koliko ih je popisano tijekom 1984. godine na području povijesne jezgre Šibenika koja se prostire na površini od 200 tisuća četvornih metara.
Predsjednik Društva Nikola Grubić procjenjuje da je vrijednost svih radova oko dva milijuna kuna, dok se prosječni trošak obnove jednog portala kreće oko 30 tisuća kuna.
"S Ivom Šprljanom iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku odlučili smo ići u obnovu 94 prioritetna portala, a prioritetni su zbog svoje kulturno-povijesne vrijednosti te stupnja potrebe za sanacijom", kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva koje je iniciralo obnovu šibenskih tvrđava.
Obnova portala izvodi se u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Zagreba i studentima splitske Umjetničke akademije s kojima je Društvo potpisalo Sporazum o suradnji.
Dosad su obnovljeni svodovi na kuli Tambača, portal u Ulici Jurja Šižgorića te dva portala na Kneževoj palači u kojoj je smješten Muzej grada Šibenika.
"Obnova ide sporo jer je previše portala, a nedovoljno sredstava. Nemamo osigurana sredstva nego ih osiguravamo pomalo. Prijavljujemo se na natječaje Ministarstva kulture i medija, a iskustvo nas je naučilo da sredstva tražimo od privatnog sektora", objasnio je Grubić navodeći da je, primjerice, portal u Ulici Jurja Šižgorića obnovljen novcem od prodaje majica.
Kako bi namaknuli potrebna sredstava, početkom studenoga u Zagrebu je održana donatorska večera prilikom koje je prikupljeno više od 400 tisuća kuna za obnovu vrijedne šibenske arhitektonske baštine.
Među gotovo 500 portala posebno se ističu srednjovjekovni - gotički sa zašiljenom lunetom iz 15. stoljeća. Posebno su vrijedni i oni iz 16. i 17. stoljeća.
U prvoj fazi obnove planirana je restauracija i sanacija 31 baroknog portala, zatim 27 gotičkih, 13 renesansnih te 13 renesansno – baroknih i pet historicističkih portala iz 19. stoljeća.
"Iz razgovora s gospodinom Šprljanom doznali smo da je Šibenik poseban po svojim portalima, broju i stilskim vrijednostima što ga izdvaja od susjednih gradova", kazao je Grubić.
U suradnji s Udrugom turističkih vodiča Mihovil Šibenik, Društvo je osmislilo turističku rutu koja vodi putevima posebno vrijednih portala po povijesnoj jezgri Šibenika. Do kraja godine planiraju izdati monografiju u kojoj su popisani svi arhitektonski detalji te nastavljaju s geodetsko-arhitektonskim snimanjem stare gradske jezgre i obnovom prostora koji su dobili od gradske uprave za svoje potrebe. I dalje veliki dio posla odrađuju vođeni entuzijazmom svojih članova kojih je od osnutka Društva 2011. godine sada više od 400.

Izvor: Hina