Preskočite na glavni sadržaj

U Puli najavljen izložbeni projekt 'Istra od Rima do Austrije'

Izložba umjetničke baštine Istre pod nazivom 'Istra od Rima do Austrije', zamišljena kao sažeti prikaz umjetnosti cjelovitog istarskog poluotoka od prvih tragova materijalne kulture do kraja baroka, bit će postavljena u ožujku iduće godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a nakon toga u Puli i inozemstvu.
mjesto: Pula
Istarski župan Valter Flego danas je s direktoricom izložbe i v.d. ravnateljice Klovićevih dvora Jasminom Bavoljak potpisao Pismo namjere za realizaciju ove vrijedne izložbe na temelju kojega će Ministarstvo kulture i Istarska županija financirati realizaciju ovog projekta s po 700 tisuća kuna tijekom tri godine.

'Ovaj je projekt iznimno važan za Istru, a prepoznalo ga je i poduprlo Ministarstvo kulture. Plan je da se izložba premijerno predstavi u Klovićevim dvorima i u Svetim srcima u Puli, te da nakon toga obiđe sve zemlje koje imaju veze s poviješću Istre', kazao je župan Flego.
Direktorica izložbe Jasmina Bavoljak ustvrdila je kako je ideja i konačni cilj da se baštinske izložbe postave na sva četiri kata Klovićevih dvora, te da suvremena prezentacija hrvatske baštine dođe u Europu do svih onih koji je žele vidjeti.

'Ovu izložbu moramo završiti do kraja tekuće godine kako bismo iduće godine pomoću EU fondova izložbu prikazali u drugim europskim zemljama', naglasila je Bavoljak.

Ustvrdivši da će izložba panoramskim pregledom umjetnosti tog razdoblja uključiti najznačajnije spomenike, kako bi posjetitelji stekli cjelovit uvid u ovu izuzetnu bogatu i kulturološki jedinstvenu građu, jedan od inicijatora izložbe Mladen Lučić istaknuo je kako se radi o jedinstvenom projektu koji će uz stručan tim i katalog na četiri jezika zainteresirati partnere u Italiji i Austriji.

'Istra se nikad do sada nije predstavljala ovako cjelovito. U ovome će se projektu okupiti svi koji imaju što reći o baštini Istre, a ideja je da se Istra obuhvati kroz povijest umjetnosti sve do Austrijskog razdoblja', rekao je član stručnog tima Robert Matijašić.
(Hina)