Preskočite na glavni sadržaj

U Dvoru Trakošćan otvorena izložba u povodu godišnjice smrti slikara Slavka Stolnika

U povodu dvadesetpete godišnjice smrti slikara Slavka Stolnika u prostorima Dvora Trakošćan u utorak uvečer otvorena je izložba 'Slavko Stolnik iz zbirke Malogorski', sa tridesetak Stolnikovih umjetničkih djela, među kojima je njih 16 po prvi puta predstavljeno javnosti.
mjesto: Trakošćan
Radi se o djelima iz privatne zbirke varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog na čiju je inicijativu i postavljena izložba u Dvoru Trakošćan.

Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar ocijenio je kako Stolnik ostaje enigma i kontroverzna ličnost naše naive zbog neobičnoj isprepletenosti životnog i umjetničkog puta, spoju biografije i legende, poznatih i nepoznatih detalja.

"Od ranih pedesetih, Stolnik je razvijao jedan način slikarskog realizma koji nije bio ekskluzivne naravi: sve što je vidio, osjetio ili prosanjao Stolnik je imao potrebe ovjekovječiti. Da li mu je susret s Hegedušićem, odmah na početku karijere, bio presudan ili mu je tek učvrstilo slikarsku intuiciju, nije čak ni toliko važno.

Sigurno je tek da je Krsto u njemu našao nastavljača onog svog predratnog umjetničkog arhetipa kao što je i pouka o tome da se bude svoj uvjerila Stolnika kako kuća može biti zelena, tijelo plavo, drvo ljubičasto, a livada crvena", rekao je Špoljar na otvorenju izložbe.
 
Rekao je kako je Stolnikov opus izvan svih stereotipa, a djela su mu prvenstveno prepoznatljiva po koloritu, pa ga Špoljar smatra najjačim koloristom u hrvatskoj naivi.
 
Sve što je slikao radio je izravno bojom, bez obrisnih linija, predradnji i provjera, rekao je Špoljar.

Zahvaljujući sustavnom prikupljanju Stolnikovih slika, rijetku priliku da se najveći broj tih radova može vidjeti na jednom mjestu omogućio je varaždinski kolekcionar Vladimir Malogorski.
 
Poznavajući Stolnika još iz davnih dana, iz godina nakon njegova, istaknuto je, ljudskog i stvaralačkog pariškog fijaska, Malogorski je kao rijetko tko uspostavio čvrste prijateljske veze sa slikarom iz Gornje Voće te je iz prve ruke mogao promatrati ponovno rađanje te umjetnosti. Zato je i njegovo prihvaćanje, visoka ocjena i posebni, ljudski, prijateljski i kolegijalni odnos posve razumljiv.
 
Izložba od tridesetak umjetničkih djela različitih tehnika bit će dostupna javnosti iduća dva mjeseca.

Uz Malogorskog, u organizaciji izložbe sudjelovao ja Dvor Trakošćan te općina Donja Voća iz Varaždinske županije iz koje je rodom sam Stolnik.
(Hina)