Preskočite na glavni sadržaj

Triptih Mladena Jurana

Povodom 100-te obljetnice prvog znanog igranog filma hrvatske kinematografije 'Napad na Narodnu banku u Rijeci' (Assalto alla Banca Popolare di Fiume, 15', 1909.) redatelj Mladen Juran i Hrvatska kinoteka pozivaju na premijerno prikazivanje njegova remakea u ponedjeljak, 30. svibnja, u 21 sat, u kinu Tuškanac.
 
vrijeme: 30.05.2011. u 21 sat
url: http://www.hfs.hr
Na stotu obljetnicu tog prvog igranog filma (po današnjim saznanjima) Juran realizira istoimeni remake film temeljen, kao i izvorni film, na stvarnom događaju pljačke banke kao što je to bivalo u nizu filmova koji su otkrivali akciju, pokret i paralelnu radnju kao specifičnost filmskog jezika, poslije 'Velike pljačke vlaka' Edwin Stanton Portera iz 1903. god., prve realistične tehnike u igranom filmu, koja je revolucionirala svjetsku kinematografiju, podarivši joj osobnost i stil.

'Priča je to o uzaludnosti 'hvatanja' istine prošlosti. Vremenski zid je nepremostiva prepreka. Ipak, u mikro i makro razmjerima beskonačnosti nimalo nije važno je li se nešto dogodilo prije ili poslije. Sanjamo priče koje su se dogodile, ili će se dogoditi, ili se, naprosto, uvijek događaju...' kazao je o filmu redatelj Mladen Juran

Postpremijerno biti će prikazani i Juranovi raniji radovi - 'Prvi su krenuli dokumentaristi', 1990., film o povijesti hrvatskog dokumentarnog filma neposredno prije II. svjetskog rata kada je država po prvi put na ovim prostorima odlučila organizirati kinematografiju i 'Između života i smrti', 1989.

Mladen Juran - Prvi su krenuli dokumentaristi, 1990. i Između života i smrti, 1989.
Mladen Juran - Napad na Narodnu banku u Rijeci 1909.