Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan u Kinoteci: Žensko lice rata

Ciklus 'Okupirani gradovi' se zaključuje programom 'Žensko lice rata', u sklopu kojeg će biti prikazano nekoliko filmskih naslova koji koriste rodnu perspektivu da bi istražili napetost između osobne autonomije i odanosti nacionalnim i političkim ciljevima.
vrijeme: 01.12.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Otvara ga Abeceda straha, ratni triler Fadila Hadžića o agentici koja se kao sluškinja infiltrira u stan bogatih ustaških simpatizera, ne bi li pronašla popis provokatora koje je kontraobavještajna služba ubacila u redove partizana. Hadžić je špijunsku priču razigrao živopisnim likovima, s intrigantno postavljenim rodnim i klasnim pitanjima. Film se prikazuje s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz je besplatan.
 
Nakon projekcije Abecede straha slijedi tribina u organizaciji Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela (SPID) na kojoj će sudjelovati Maša Grdešić i Marija Brajdić Vuković, mentorice novopokrenutog scenarističkog programa Zora Dirnbach.
 
Program se nastavlja Ozloglašenom, jednim od najboljih filmova majstora napetosti Alfreda Hitchcocka. Riječ je o odličnoj kombinaciji romanse, screwball komedije i špijunskog trilera, u kojoj do izražaja dolazi Hitchockovo majstorstvo u kreiranju napetosti i humora. Film je poznat i po jednom od najdužih poljubaca na velikome platnu, koji je Hitchcock podijelio u nekoliko manjih segmenata od nekoliko sekundi, kako bi ismijao i izazvao cenzuru svoga vremena.
 
Na Hitchockov spoj transgresivne romanse i zabave na različite se načine nastavljaju i filmovi koji zaključuju program. Crna knjiga uzbudljiv je ratni triler inspiriran istinitim događajima i likovima, koje nizozemski redatelj Paul Verhoeven koristi da bi doveo u pitanje nizozemske nacionalne mitove o otporu tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o raskošno produciranom, provokativnom i vrhunski režiranom povijesnom spektaklu, koji jednako dobro funkcionira kao visokobudžetna zabava i kao subverzivno istraživanje moralnog relativizma u izvanrednim okolnostima.
 
Tjedan zaključuje Požuda, oprez, Zlatnim lavom nagrađeni film Anga Leeja. Riječ je o izrazito provokativnom križancu erotske drame i špijunskog trilera, u kojem Lee koristi erotsko-romantični zaplet kako bi postavio pitanja o odnosu osobne autonomije i odgovornosti prema kolektivu ili naciji.
 
Noviteti: Dinastija Gucci
 
Na repertoar stiže Dinastija Gucci, novi film Ridleya Scotta inspiriran senzacionalnom istinitom pričom o obiteljskom carstvu talijanske modne kuće Gucci. Film je u procesu realizacije već gotovo dvadeset godina, a na razvoju projekta izmijenilo se niz redatelja, uključujući i Wonga Kar-waija! Projekt okuplja impresivnu glumačku ekipu koju predvode Lady Gaga i Adam Driver, a šuška se i da je jedan od istaknutijih kandidata u predstojećoj sezoni nagrada.
 
Među Novitetima i dalje se prikazuje Zbornica, impresivno režiraana ansambl-drama Sonje Tarokić, zatim vrckava komedija Wesa Andersona Francuska depeša, satirična drama Čovjek koji je prodao svoju kožu tuniske autorice Kaouther Ben Hania, neonski nokturno Pali anđeli Wonga Kar-waija te Plavi cvijet Zrinka Ogreste.
 
Matineja: Nesavršeni robot Ron
 
Nesavršeni robot Ron je o znanstveno-fantastična animirana komedija za cijelu obitelj, koja vješto isprepleće aktualnu temu, humor i izvrsnu računalnu animaciju. To je priča o Barneyu, dječaku koji se nastoji suprotstaviti sveprisutnošću društvenih medija, a Ron je njegov novi digitalni uređaju koji može hodati i razgovarati i koji je stvoren da mu bude najbolji prijatelj. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik. 
 
Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.