Preskočite na glavni sadržaj

SPID-ova tribina 'Abeceda straha: Između osobnog i političkog'

U srijedu, 1. prosinca, nakon projekcije filma 'Abeceda straha' Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održat će se tribina 'Između osobnog i političkog'. Film počinje u 18 sati, a tribina oko 19,30 sati. Povod tribine je završetak filmskog programa 'Okupirani gradovi' te početak programa za razvoj scenarija 'Zora Dirnbach'.
vrijeme: 01.12.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://spid.com.hr/

Filmski ciklus „Okupirani gradovi“ održan je tijekom ovog mjeseca u kinu Kinoteka, a njegov posljednji tjedan bit će posvećen „ženskom licu rata“ – trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora o čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege. SPID-ov program za razvoj scenarija „Zora Dirnbach“ ime je dobio po scenaristici filma Deveti krug, a ove se godine održava njegovo prvo izdanje. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama.
 
Na tribini će sudjelovati mentorice ovogodišnjeg izdanja „Zore Dirnbach“ – docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, a moderirat će je dramaturginja Jasna Jasna Žmak, koordinatorica scenarističkog programa „Zora Dirnbach“. Na tribini će biti govora o načinu na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha (1961) Fadila Hadžića i Deveti krug (1960) France Štiglica, a osvrnut ćemo se i na način na koji su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima u programu: Ozloglašena (1946) Alfreda Hitchcocka, Crna knjiga (2006) Paula Verhoevena i Požuda, oprez (2007) Anga Leeja.
 
Film Abeceda straha prikazuje se s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva. Ulaz na film je besplatan uz obvezno preuzimanje karte.
 
Scenaristički program „Zora Dirnbach“ podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Rad strukovne udruge SPID podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Napomena: Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz – negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati).