Preskočite na glavni sadržaj

TEDxKoprivnicaLibrary – velike ideje u malom gradu

U subotu, 25. rujna, s početkom u 18 sati, novi TEDxKoprivnicaLibrary u koprivničku knjižnicu dovodi šest govornika koji će svojim idejama potaknuti posjetitelje na promišljanje, promjenu i akciju. Šesteročlana ekipa govornika donosi vam različite teme koje su njima važne i o njima žele više govoriti.
vrijeme: 25.09.2021. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.facebook.com/KnjiznicaFranGalovicKoprivnica

Besplatne ulaznice bit će dostupne od ponedjeljka, 19. rujna, u Odjelu za odrasle Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.
 
Svi mi griješimo, a Boris Beck za greške kaže da one mogu biti male, srednje ili velike, bezazlene i životne, zabavne i tragične, ali greške mogu donijeti čovječanstvu i velike dobrobiti, kao kad je Columbo greškom otkrio Ameriku ili Fleming penicilin. Griješimo jer smo ljudi, i nije izgledno da ćemo to prestati biti. A što o tome kaže Boris, bivši docent Sveučilišta Sjever, a sadašnji Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, saznat ćemo uskoro.
 
Kako objasniti „sindrom uljeza“ najbolje zna onaj koji se s njime bori već 10 godina. Luka Kladarić je kompjuteraš, programer, sistemaš i računalni arhitekt. Opetovani suosnivač zasad ne pretjerano uspješnih startupa i redoviti predavač na konferencijama. Nekad poslodavac, nekad zaposlenik, ali uvijek veliki fan i zagovornik rada od kuće, s 15 godina iskustva s tim fenomenom s kojim su se mnogi širom svijeta naglo i nenadano susreli tek prošle godine.
 
Postoji ona izreka koja ide otprilike ovako „Kad ti život da limune ti napravi limunadu“, no što ako s tim limunima jedino možeš tu limunadu nacrtati? To će nam reći naša Koprivničanka Maida Srabović čija dijagnoza histaminske intolerancije ju je dovela do ograničenog menija bez puno namirnica, i baš su tad su njeni tanjuri postali finiji i šareniji nego ikad prije! Maida je dosta dugo mislila da je užasno neodlučna, ali je onda napokon shvatila da je zapravo svestrana. Po obrazovanju je filmska montažerka, a po djelovanju još i scenaristica te redateljica. Trenutno se profesionalno preusmjerava u smjeru animacije i ilustracije.
 
Svi mi volimo slušati priče, a posebno one koje imaju sretan kraj. Nastja Kulović od svoje devete godine nije pisala samo priče već i drame, scenarije, novine iz potkrovlja i svašta nešto, sve dok bolest njezine sestre nije preuzela primat u obitelji zbog čega je prestala pisati. Pomoću priča lakše ide kroz život, o čemu piše u tekstovima na svom blogu. Danas su iza nje dvije knjige od kojih je jedna friško izašla iz tiska, a u svojem govoru i na vlastitom primjeru pokazat će zašto je važno pričati priče i kako smo svi satkani od priča, svatko ima priču zašto je tu gdje je i takav kakav je, a ničija priča nije važnija od priče onog drugog – svačija je priča važna.
 
Samouka slikarica jednom je prilikom nakon slikanja nastavila bojati već bojom isprljane ruke i primijetila kako joj se percepcija mijenja te sve postaje plošnije. Tako se dosjetila obojiti i cijelo tijelo. Kako to izgleda kada se slikarsko platno kreće? Jesu li slike zaista žive ili je to samo iluzija? Na ta pitanja pokušat će nam odgovoriti Tena Grgić, umjetničkog imena Artena, mlada je diplomirana grafička dizajnerica koja je bodypainting podigla na novu razinu. Posebno je poznata po svome specifičnom stilu slikanja gdje trodimenzionalni svijet pretvara u dvodimenzionalni.

O fenomenu YouTubea najbolje može pričati onaj koji od tog fenomena i živi, a to je youtuber Vid Juračić poznat po svojem dokumentarističko životnom serijalu o zagrebačkim kvartovima nazvanim Kvart Priča. YouTube je posebno mjesto na internetu, stvaranje sadržaja za YouTube razlikuje se od stvaranja sadržaja za druge društvene mreža i platforme, a kako to uspješno napraviti svakako Vid zna najbolje.