Preskočite na glavni sadržaj

'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' - knjiga plesne kritičarke Maje Đurinović

Promocija knjige naslova 'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' Maje Đurinović održat će se u ponedjeljak, 4. veljače, s početkom u 18 sati, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu.
vrijeme: 04.02.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Mesnička, Mesnička 12
url: http://www.hciti.hr
 

'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam', treća knjiga edicije Mala dvorana Biblioteke Kretanja, donosi osvrte, razgovore i komentare plesne kritičarke i povjesničarke Maje Đurinović objavljenih između 1992. i 2016.


Maja Đurinović u pisanje ulazi iz potrebe da kritičarska gesta prati onu koreografsku – u suvremenosti, u eksperimentu, u kontekstu, u izvedbenosti i u vrijednostima koje promiče. Plesački školovana u Školi za ritmiku i ples, a umjetnički sazrela u širokom i avangardno – intelektualnom miljeu KASP-a Milane Broš, ona plesu pristupa plesački proživljenom, povijesno usidrenom, gledateljski otvorenom i jezično bogatom gestom.


Kroz više od 25 godina pisanja o predstavama Maja Đurinović radoznalo i pomno prati igru stalno novih koreografskih strategija i izvedbenih pristupa koje nove generacije uvode u suvremeni ples, a ispod umjetničkog ludizma ili intelektualne discipline traga za dubokim i univerzalnim ljudskim vrijednostima.


Na promociji, uz autoricu, sudjeluju povjesničarka plesa Andreja Jeličić, urednica Iva Nerina Sibila te nakladnica knjige Željka Turčinović. Fragmente iz knjige čitat će glumice Anja Đurinović Rakočević i Selma Mehić.