Preskočite na glavni sadržaj

'Swans' zatvaraju 17. izdanje festivala Žedno Uho

Američka grupa Swans na svojoj posljednjoj turneji dolazi u Zagreb gdje ćemo 26.10. imati priliku po zadnji put gledati aktualnu inkarnaciju benda koja je iznjedrila tri diskografska izdanja, a koja će nam za kraj isporučiti album 'The Glowing Man'. Swans će svojim zadnjim zagrebačkim koncertom zatvoriti 17. festival Žedno Uho.
vrijeme: 26.10.2016. -
mjesto: Tvornica kulture, Zagreb
url: https://www.facebook.com/zedno.uho/

S obzirom na visoke standarde koje su postavili, a sudeći po naslovnoj pjesmi čiji su ulomak pustili u opticaj, očekuje nas još jedno bučno remek djelo grupe koja je davne 1982. počela sa stvaranjem glazbe za koju se ispostavilo da je bila daleko ispred svog vremena.
 
Svjedočili smo tijekom proteklih petnaest godina ponovnim okupljanjima mnogih kultnih glazbenih imena osamdesetih i devedesetih. Neke je u tome motivirala mogućnost naplate davno stečenih zasluga budući su izvršili presudan utjecaj na nastanak danas popularnog indie rocka, neki su naprosto popustili pod pritiskom javnosti, ali i mlađih kolega muzičara koji ih redovito navode kao glavne izvore inspiracije, a neki su shvatili da nam unazad dva ili tri desetljeća nisu rekli sve što su imali za reći i to su nam odlučili ispričati sa znatnim vremenskim odmakom u odnosu na izvorna im izdanja s kojima su svojevremeno udarali temelje rock glazbe kakvu danas poznajemo.
 
U ovoj zadnjoj i najmanjoj grupi našla se nekolicina njih koji su nas svojim povratničkim albumima ostavili bez teksta, jer u pitanju su ne samo izdanja u potpunosti ravnopravna vremenski dalekim prethodnicima, već u nekim slučajevima i bolja od njih. Mission Of Burma, Dinosaur Jr i Swans tri su imena koja su se pri tom posebno izdvojila budući je svako od njih isporučio niz sjajnih novih izdanja uz koja se činilo da kreativnosti tih bendova nema kraja te da je jedini način na koji će završiti s radom da se ugase životi ljudi koji stoje iza njih. Ali, na našu žalost, Michael Gira je odlučio staviti točku na prekrasnu priču koju nam je s povratničkim Swansima ispričao u proteklih sedam godina a koju smo imali sreću pratiti uživo budući su na svakoj europskoj turneji došli u Hrvatsku i svaki nas put ostavili  u stanju pozitivnog šoka, s privremenim gubitkom sluha.
 
Ulaznice po cijeni od 120kn u pretprodaju kreću u petak 8.4., a ukoliko ih ostane na ulazu će koštati 150kn. Najbrži kupci do 17.4. uz ulaznicu za ovaj dobit će jednu gratis ulaznicu za bilo koji od koncerata kojima se Žedno Uho od 28.4 do 30.4. zagrijava za prvo jesensko, a ukupno 17. izdanje festivala. Radi se o koncertima Gaika (28.4. AKC Attack), Diskodelija (29.4. Močvara) i The Thing (30.4. Močvara). Oni koji već imaju ulaznicu za neki od navedenih koncerata svoju Swans ulaznicu platit će umanjenu za iznos ulaznice koju posjeduju, s tim da je pri kupovini potrebno predočiti dotičnu ulaznicu.
 
Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), te putem internet servisa gore navedenih dućana.