Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Ivana Ramljaka u međunarodnoj konkurenciji festivala Cinéma du Réel

'Dom boraca', u režiji Ivana Ramljaka, uvršten je u službeni natjecateljski program 40. jubilarnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Cinema du Réel koji se u Parizu održava od 23. ožujka do 1. travnja 2018. godine. Ramljakov film o kumrovečkom Spomen-domu boraca NOR i omladine Jugoslavije smješten je u međunarodnu konkurenciju debitantskih filmova uz još devet naslova.
vrijeme: 23.03.2018.
mjesto: Francuska; Pariz
url: http://www.cinemadureel.org/en
 

Dom boraca priča o 'Domu boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije' koji su komunističke vlasti sagradile 1974. godine u Kumrovcu. Početkom devedesetih, 11 godina nakon Titove smrti, Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Ipak, neki borci su još prisutni...

 

Režiju i scenarij potpisuje Ivan Ramljak, direktor fotografije i kolorist je Jurica Marković, montažer Ivor Šonje, montažer zvuka Borna Buljević, a snimatelji zvuka su Emma Teur, Hrvoje Radnić, Sunčica Ana Veldić, Tihomir Vrbanec i Leo Vidmar. Producent je Tibor Keser, a koproducentica Vanja Jambrović. Film je nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u koprodukciji s Restartom.

 

Festival koji se tradicionalno održava u Centru Pompidou u Parizu, ove godine obilježava 40. obljetnicu. Radi se o najvećem dokumentarnom festivalu u Francuskoj koji svake godine posjeti oko 17 000 ljudi. Osnivači festivala su Jean-Michel Arnold i veliki Jean Rouch. Selektorica festivala je Andréa Picard, koja je prije preuzimanja mjesta umjetničke ravnateljice uspješno vodila program Wavelenghts na Toronto IFF-u, posvećen eksperimentalnom i avangardnom filmu. Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala.

 

Izvor: HAVC