Preskočite na glavni sadržaj

Šteta na župnoj crkvi i kapelama u Tuhlju

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju nakon potresa 29. prosinca 2020. privremeno je neuporabljiva, a najveće oštećenje je u prostoru tornja, tj. stubišta koje vodi na kor te na nosivim zidovima u neposrednoj blizini tornja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
vrijeme: 09.04.2021.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://festivalnijemogfilma.com/

Stubište, kako se navodi u priopćenju, odvojeno od vanjskoga nosivog zida, a najveći broj oštećenja su pukotine u zidu, napominje Tiskovni ured i dodaje kako se ne preporuča zadržavanje u ulaznom prostoru u crkvu.

Ostatak objekta siguran je za korištenje uz napomenu da je nosivost pojedinih nosivih elemenata crkve narušena.

Ističe se kako su na fasadi župnog dvora prisutne pukotine, kao i u većini prostorija, a pukotine u unutrašnjosti pojavile su se oko vrata te na spojevima stropa i zidova.

Na kapeli sv. Josipa u Tuhlju nastale su pukotine na zidu, oštećenja nekonstruktivnih dijelova građevine, lasaste pukotine na nosivim AB elementima, no nosivost konstrukcije nije ugrožena, napominje i dodaje kako su pukotine uočene na zidovima, stropovima i svodovima te spojevima i sudarima zidova i stropova. Kapela je privremeno neuporabljiva zbog mogućnosti otpadanja dijelova žbuke, krovnog vijenca i krovišta.

Kapela sv. Margarete u Lenišću zadobila je neznatna konstruktivna oštećenja, poput pukotina na zidu, oštećenja nekonstruktivnih dijelova građevine, lasastih pukotina na nosivim AB elementima. Nosivost konstrukcije nije ugrožena, no moguće je otpadanje pojedinih dijelova nekonstruktivnih elemenata.

Pukotine su uočene na zidovima, stropovima i svodovima te spojevima i sudarima zidova i stropova, navodi se u priopćenju i dodaje kako je privremeno neuporabljiva radi mogućnosti otpadanja dijelova žbuke sa stropova i svodova unutar građevine. (Hina)