Preskočite na glavni sadržaj

Sisak: Obnovljena 'plava bitva' - eksponat industrijske baštine

Sisak, koji je do Domovinskog rata slovio za najveću hrvatsku riječnu luku, a bio je i sjedište Dunavskog Lloyda, nekad vodećega riječnog prijevoznika, u ponedjeljak je dobio obnovljenu punionicu goriva 'plavu bitvu', još jedan eksponat koji svjedoči o vremenima riječne plovidbe.
vrijeme: 23.11.2020.
mjesto: Sisak

Na poticaj prije nekoliko dana umrloga sisačkog novinara i publicista Vladimira Pajtlara,  bivšeg djelatnika INA Trgovine Nikole Pirca i turističkog djelatnika Zvonimira Rajkovića, a uz potporu Ine i Grada Siska, na obali Kupe u Rimskoj ulici obnovljena je punionica goriva za riječne brodove, tzv. "plava bitva".
 
Punionica više ne služi gospodarstvu, nego je kao eksponat sastavni dio sisačke industrijske baštine.
 
U njezinu je obnovu uloženo oko 19.000 kuna.
 
Punionica je za potrebe goleme riječne flote izgrađena sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Radila je u sastavu benzinske crpke u Rimskoj ulici, pa se negdašnji zaposlenik te crpke Nikola Pirc prisjetio velikog prometa koji je svakodnevno ostvarivala punionica brodova. 
 
Početkom Domovinskog rata prekinuta je riječna plovidba jer je i dio rijeke Save bio ratna crta razdvajanja. Nažalost, poslije rata riječna plovidba, unatoč mnogim planovima i najavama, nije obnovljena, a sva je infrastruktura, plovila, goleme portalne dizalice, skladišta, među kojima i punionica goriva, koja je sada spomenik propaloj riječnoj plovidbi, prepuštena propadanju. Isto tako, zapuštene su i rijeke koje više nisu plovne do Siska. (Hina)