Preskočite na glavni sadržaj

Simpozij 'Matoš naš suvremenik'

Ove se godine obilježava 150 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša, jednog od najvećih modernih klasika hrvatske književnosti i jednog od najvećih hrvatskih književnika uopće. Tim povodom Matica hrvatska organizira simpozij 'Matoš naš suvremenik' u petak, 19. svibnja, u 9,30 sati, u dvorani Jure Petričevića (Ulica Matice hrvatske 2).
vrijeme: 19.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.matica.hr/

Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.) pripada najužemu kanonu nacionalnih kulturnih vrijednosti, pa je sagledavanje njegova golemoga i raznolikoga opusa iz suvremene vizure dužnost i prioritetna zadaća suvremenih znanstvenika, književnika i umjetnika.
 
O Matošu je napisana cijela biblioteka knjiga, Leksikografski Zavod „Miroslav Krleža“ priredio je osobni Matošev leksikon, no njegova su djela svojom žanrovskom raznolikošću i njegova sudbina hrvatskoga modernoga kulturnog nomada izazovni i danas. Skup će na primjeru novih čitanja i viđenja Matoševa opusa otvoriti važna pitanja suvremene kulture, nacionalnoga identiteta i jezika, shvaćanja Europe i europske kulture.
 
Prvi dio simpozija kojim će predsjedati Božidar Petrač bit će posvećen Matoševoj Hrvatskoj, njegovu odnosu prema hrvatskom prostoru kao i Matoševom stvarnom i zamišljenom Balkanu, a o čemu će govoriti Zdravko Zima, Vladimir Goss i Dubravka Oraić Tolić. O Matošu i Židovima, njegovom razlazu s Josipom Frankom i Josipu Juraju I, reći će nešto više Filip Kozina, Tomislav Jonjić i Mirko Ćurić. Goran Galić prikazat će Matošev Vienac, a Milana Vuković Runjić govorit će o Matošu u Veneciji. O dva nekrologa (paradigme recepcije), temama umjetnosti u Matoševim putopisima i aspektima intertekstualnosti u Matoševoj poeziji dotaći će se Ivan Bošković, Sanja Knežević i Vlasta Markasović.
 
U drugom dijelu simpozija koji će koordinirati Dubravka Oraić Tolić spominjat će se religiozni osjećaji A. G. Matoša, Matošev prostor pjesme i sonet Utjeha kose, a što će biti teme Božidara Petrača, Cvijete Pavlović, Tatjane Jukić i Svjetlana Lacko Vidulića. O Matošu kao o likovnom kritičaru te o njegovim uglazbljenim pjesmama iznijet će više Milan Bešlić i Zdenka Weber. Tragom jedne posvete Matošu, Apokalipsa u Matoševim očima i Dalmacija na imaginarnoj karti hrvatske nacije u njegovoj književnosti, bit će teme Lilijane Domić, Ružice Pšihistal i Macieja Czerwińskog. Simpozij zaključuje tema Matoševa klupa Helene Sablić Tomić.
 
Tijekom simpozija dramski umjetnik Zlatko Ožbolt izvest će Matoševe pjesme Srodnost i Stara pjesma, a Nikša Marinović pjesmu Mòra.
 
Sva izlaganja sa simpozija bit će objavljena u posebnom tematu časopisa Kolo.