Preskočite na glavni sadržaj

She is Music - Hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo kao putokaz u ostvarenju rodne ravnopravnosti

She is Music - Hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo kao putokaz u ostvarenju rodne ravnopravnosti
Kako bi ukazali na bogatstvo ženskog stvaralaštva unutar hrvatske glazbene baštine, ali i na žensko stvaralaštvo uopće, desetak učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pomoć svojih mentora postavilo je projekt u kojem se naglasak stavio na živote i djela eminentnih hrvatskih skladateljica; u ovom slučaju to su bile Dora Pejačević, Ivana Lang i Margareta Ferek-Petrić. Projekt je predstavljen i putem videouratka objavljenog na YouTube stranici Glazbene škole.
Statistički gledano, većina repertoara zapadnog glazbenog kanona pripada muškarcima. Stoljećima su skladateljice isključivane i/ili prešućivane unutar patrijarhalnog društva. Kroz 20. i 21. stoljeće skladateljice se probijaju kroz društvene barijere, o njihovom stvaralaštvu  se istražuje, govori i piše, postaju glas vlastite umjetnosti. Tema ravnopravnosti u glazbenim krugovima aktualna je širom svijeta. No je li ravnopravnost uistinu društveno vidljiva u kontekstu žena skladateljica? Iako živimo u vremenu u kojem je rodna ravnopravnost dio mnogih pravnih dokumenata i fokus brojnih javnih rasprava, postavlja se pitanje imaju li doista glazbenice skladateljice u 21. stoljeću ravnopravnu ulogu u dijeljenju glazbe?

Kako bi ukazali na bogatstvo ženskog stvaralaštva unutar hrvatske glazbene baštine, ali i na žensko stvaralaštvo uopće, desetak učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pomoć svojih mentora postavilo je projekt u kojem se naglasak stavio na živote i djela eminentnih hrvatskih skladateljica, u ovom slučaju to su bile Dora Pejačević, Ivana Lang i Margareta Ferek-Petrić.

Navedene skladateljice živjele su i djelovale, tj. žive i djeluju u različitim vremenskim periodima, različitoj kulturnoj i društvenoj okolini te je pozadina njihova stvaralaštva, ali i njihovog položaja u društvu, bitna polazna točka za provođenje daljnjeg istraživanja.

Smatramo kako je hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo u djelima prethodno navedenih skladateljica putokaz prema osnaživanju rodne ravnopravnosti  te kako je istraživanje njihovog stvaralačkog puta kvalitetan pokazatelj društvenih promjena. Životni put i stvaralaštvo triju skladateljica doista prikazuje društvene promjene ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u svijetu te postavlja osnovu za detaljno izučavanje njihovih skladateljskih opusa kako bi se kroz međukulturalnu institucionalnu suradnju istaknula važnost položaja skladateljica danas. U navedenom projektu sudjelovali su učenici i nastavnik Odjela za klavir u izvedbama skladbi navedenih skladateljica, učenici Odjela za teoriju glazbe koji su pod mentorstvom nastavnice teorijskih glazbenih predmeta proveli istraživanje o skladateljskim opusima, s naglaskom na djelima za klavir, životu i djelovanju navedenih hrvatskih skladateljica.

Sa ciljem da projekt približe široj zainteresiranoj javnosti njegovo predstavljanje koje je održano krajem svibnja je zabilježeno.


 

https://glazbena.hr/