Preskočite na glavni sadržaj

Serdarević: 10. FSK - slavlje književnosti uz ponajbolje svjetske i domaće autore

Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ove jeseni slavi 10. rođendan, a svoje će jubilarno izdanje, po riječima glavnog urednika i programskog direktora Seida Serdarevića, proslaviti u Zagrebu od 4. do 10. rujna uz cijenjene i nagrađivane autore i autorice iz 14 zemalja.
vrijeme: 23.07.2022. -
url: https://magazin.fraktura.hr/hr/festival

"Ove godine obilježavamo deset godina festivala tijekom kojih je on postao relevantno mjesto za ozbiljan razgovor o književnosti, ne samo u hrvatskim nego i u europskim okvirima. Ponosni smo jer to i autori prepoznaju i uvijek rado dolaze, bez obzira na jaku konkurenciju, jer ne smijemo zaboraviti da se u isto vrijeme održava jedan od najvećih talijanskih festivala, Festivaletteratura u Mantovi, kao i međunarodni književni festival u Berlinu", rekao je Serdarević u razgovoru za Hinu.

Njegova je nakladnička kuća Fraktura, u skladu sa svojom uređivačkom politikom fokusiranom na objavljivanje kvalitetne beletristike i publicistike, FSK pokrenula 2013. godine, želeći stvoriti platformu koja će okupiti i staviti u dijalog cijenjene i nagrađivane strane i domaće autore, ali i mlade književne glasove, te postati mjesto njihova neposrednog susreta s čitateljima.
Festivalsko će jubilarno izdanje od 4. do 10. rujna u Zagrebu ugostiti autore s nekoliko kontinenata iz četrnaest zemalja, među kojima dobitnike nagrada Man Booker, Goncourt, Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih.
Odaziv na festivalske programe uvijek je iznimno visok, što Serdarević objašnjava ozbiljnim pristupom koji s jedne strane odbija estradizaciju, a istodobno je opuštenog formata kojim iskoračuje iz uskog literarnog kruga, šireći svijest o knjigama i važnosti čitanja, što je i jedan od programskih ciljeva toga nakladnika koji je ove godine obilježio 20 godina postojanja.
"Ponosni smo što čitavo vrijeme održavamo kontinuitet i istovremeno uspijevamo pronaći neke nove autore, kako inozemne tako i domaće, koji su osvojili sve važnije domaće, regionalne i svjetske nagrade, i da smo u tom smislu možda i najnagrađivanija izdavačka kuća u Hrvatskoj", govori Serdarević. Fraktura je 2015. na Londonskom sajmu knjiga proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom, a Festival svjetske književnosti odavno je prepoznat kao glavni književno-kulturni događaj u Zagrebu te kao jedan od najistaknutijih kulturnih festivala u Hrvatskoj.
Svi programi besplatni kao rođendanski poklon vjernoj publici
Deseti će rođendan FSK proslaviti glazbenim programom na otvaranju i zatvaranju, a tim će povodom, za razliku od prethodnih godina, svi programi biti besplatni.
"Ove se godine neće naplaćivati ulaznice, to je naš mali poklon našoj vjernoj publici za deset godina festivala", istaknuo je Serdarević. On je posebno zadovoljan što se, nakon dvije pandemijske godine, svi programi odvijaju isključivo uživo.
"Mi smo, naravno, spremni na sve, osobito s obzirom na nesigurnosti vezane uz rat u Ukrajini i velike probleme u međunarodnom zračnom prometu. No, važno je reći da ove godine nemamo niti jedan događaj hibridnoga tipa. Isto tako, ove godine nemamo zemlju u fokusu jer želimo da nam u fokusu budu književnost i knjige, na to da su autori svi opet tu uživo, da to bude prilika za pravo slavlje književnosti. Ovome festivalu i ne treba posebna proslava – on je fešta književnosti", istaknuo je Serdarević.
Nova lokacija Dom HDLU-a
Festival je tijekom godina mijenjao lokacije na kojima se održavao. Nakon zatvaranja Kina Europe preselio se u Hrvatski glazbeni zavod, koji je ove godine zatvoren zbog obnove, a nova lokacija FSK-a bit će Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma. Tu će u nedjelju 4. rujna biti otvorena tradicionalna festivalska likovna izložba, a kao prvi gost na otvorenju nastupit će proslavljeni francuski književnik Hervé Le Tellier, dobitnik Goncourtove nagrade za roman "Anomalija" (Fraktura, Ursula Burger).
"U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, te prošlogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković. Ponovno će nam gostovati Mathias Énard, također dobitnik nagrade Goncourt, te Karl-Markus Gauß, ovogodišnji dobitnik Leipziške nagrade za književnost", ističe Serdarević.
U programima tribina 'Razotkrivanje', 'Autor i njegov čitatelj' i 'Dvostruki portret' gostovat će i njemačko-britanska autorica Katharina Volckmer; svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, a američko-slovenska spisateljica Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu "Djevica, supruga, udovica, kurva", načitanijem u Sloveniji prošle godine.
Od stranih autora, Serdarević je najavio i izraelskog pisca krimića i psiholoških trilera Drora Mišanija; Semezdin Mehmedinović razgovarat će o svom opusu s Antom Zlatkom Stolicom, iz Nizozemske će doći Ernest van der Kwast, iz Kolumbije pjesnik George Mario Angel Quintero, a o svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev.
"Kad je riječ o domaćim autorima, uvijek se fokusiramo na ono što je aktualno, a ove godine predstavit ćemo nove romane Olje Savičević Ivančević, Jurice Pavičića, Ivice Ivaniševića, Josipa Mlakića, Davora Špišića i Ivane Šojat", rekao je Serdarević.
Đorđe Matić i Mark Thompson razgovarat će o Danilu Kišu, svoje knjige na FSK-u predstavit će Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić te Nada Gašić, a na pjesničkoj večeri gostovat će među ostalima Sanja Baković i Nataša Govedić.
Eseji o ratu Slavenke Drakulić za kraj festivala, koji poručuje: Književnost je utjeha
Jedan od važnih festivalskih segmenata su okrugli stolovi. Ove godine, o tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora, popularna i još uvijek važna ličnost o kojoj se pišu brojne biografije, diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Čalić, Ivo Goldstein i Boris Rašeta.
Književne matineje ugostit će u razgovoru s učenicima zagrebačkih gimnazija Moniku Herceg, Josipa Mlakića i Ivicu Prtenjaču. Festival će u subotu 10. rujna zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja "Rat je uvijek isti".
Dio programa odvija se u HDLU-u, a dio u Knjižari Fraktura u neposrednoj blizini, u Ulici kneza Mislava 17. Za sve programe osiguran je simultani prijevod.
Festival podupiru Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska elektroprivreda, HDLU, GigAnt, Eurotech, Fondacija Jan Michalski, Zaklada Traduki, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, te veleposlanstva Izraela i Slovenije.
"Ovogodišnji festival želi poslati poruku da nam je književnost i dalje najvažnija, da je književnost s jedne strane utjeha u doba anksioznosti a, s druge, da nas ona, umjesto da nam nudi gotove odgovore, tjera da razmišljamo o odgovorima, što je puno važnije. I da književnost pokazuje snagu, da se možemo i dalje nastaviti njome baviti čak i u najgorim trenucima", poručio je Serdarević.
Piše: Gea Vlahović
Izvor: Hina