Preskočite na glavni sadržaj

Sandra Uskoković: 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru'

Knjiga 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru', autorice Sandre Uskoković, izašla je u siječnju, u izdanju UPI2Mbooks iz Zagreba. U knjizi su predstavljeni radovi hrvatskih umjetnika od 90-ih godina prošlog stoljeća do danas, koji istražuju kako percipiramo, zamišljano, doživljavamo te na koji način oblikujemo javni prostor. 
vrijeme: 11.01.2019.

Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora.
Djelo je izvoran i značajan doprinos razvoju znanosti jer obuhvaća tematski raspon koji do sada nije bio znanstveno sakupljen i obrađen u nacionalnim okvirima, a rijetka su izdanja ovoga tipa i u međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sredini. Iznimno je važna prisutnost i značajno djelovanje organizacija i udruga posvećenih alternativnim načinima shvaćanja i korištenja javnog prostora u Hrvatskoj. Autorica tako svoje teze potkrepljuje konkretnim primjerima umjetničkih i aktivističkih udruga i umjetnika koji na njima svojstven način umjetničkog djelovanja upozoravaju na važnost interakcije umjetnosti i prostora ali na pitanje njegove održivosti i funkcionalnosti. 

Djelo je izvoran i značajan doprinos razvoju znanosti jer obuhvaća tematski raspon koji do sada nije bio znanstveno sakupljen i obrađen u nacionalnim okvirima, a rijetka su izdanja ovoga tipa i u međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sredini.

Opširnije:
http://www.upi2mbooks.hr/