Preskočite na glavni sadržaj

Samostalna izložba Gabrijele Rukelj na Palmižani

Na posjedu Meneghello na Palmižani, od 6. do 20. rujna, postavljena je samostalna izložba 'Vidjeti snoviđeno', mlade zagrebačke slikarice Gabrijele Rukelj. Autorica se predstavlja s 25 radova nastalih u periodu 2010. - 2012. godine.
vrijeme: 06.09.2012.
mjesto: EU
url: http://www.sandorf.hr/
Kad sanjate – kad ste doista u tom svjetonazoru – on se čini apsolutno stvarnim, kao i svi svjetonazori. (Ken Wilber) No, sanjati se može i ne spavajući,  štoviše, to je možda i poželjnije. Gdje prebiva, gdje se napaja snovita likovnost Gabrijele Rukelj, koje je izvorište njenog svijeto(na)zora, iskošenog svjetlozora!? Prvi je i možda površni dojam da je njeno slikarstvo samo(iz)niklo. Nešto kao nevinost u djeteta. No to je samo na prvi pogled koji zapravo ima svoju osnovanost, ali stvar je umnogome višeslojnija.

Sasvim je razvidno da ne oponaša vidljivi svijet, niti mu na bilo koji način podilazi, ali istovremeno ne oponaša, ne ilustrira ni snove, ni stvarnost, već samu snovitost autentično generira na vrlo svojstven i sugestivan način, način koji uistinu razgaljuje najtoplije najintimnije prostore, kao što je već rečeno, na djetinje nevin način, no istovremenu duboko misaono, senzibilno-senzitivno, s pomalo skrivenom potkom životne ili točnije, živahne mudrosti. Još je jedna značajka Gabrijelinog likovnog izričaja. To slikarstvo zrači neobuzdanom radosti, optimizmom i zaigranošću.


No ako se malo zagrebe ispod površine može se osjetiti određena plemenita tugaljivost reminiscencije, što sve zajedno odiše zanosnom aromom, koja se nerijetko ljeska kao krljušt leptirovih krila. Svojim skrivenim, nevidljivo-vidljivim, neimitirajućim svijetom omogućava vidjelost snoviđenja ili jednostavno nudi začudni pogled iskosa. Duhovni krajolik je obasjan sutonskim ili jednako praskozornim kosim svjetlom.Može se ustvrditi, kako kaže pjesnik Branko Miljković u pjesmi SPAVAČI – Budan ja kradem ono što oni sanjaju. Da, može se bez daljnjeg ustvrditi, Gabrijela je vrlo vješta, gotovo pa maestralna kradljivica snoviđenja nekih ili mnogih od nas; od - njih... 'Ukradeno' umjetnica vraća i nesebično daruje s prebogatim i pozamašnim kamatama ljepote. . Iz predgovora prof. Ivana Obsiegera

Gabrijela Rukelj rođena je 1980. godine u Zagrebu. Izlagala je na dvije žirirane samostalne izložbe (Galerija OK-Rijeka, Gradska galerija Fonticus –Grožnjan). Ujedno je izlagala na žiriranim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.Potpredsjednica je Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić.