Preskočite na glavni sadržaj

Roman Roberta Perišića 'Područje bez signala' zapažen i pohvaljen u SAD-u

Roman Roberta Perišića "Područje bez signala", objavljen prošli mjesec u Sjedinjenim Državama na engleskom jeziku, dobio je pohvale kritike i privukao zanimanje inozemnih izdavača i književne javnosti, priopćio je Perišićev hrvatski nakladnik Sandorf.
vrijeme: 11.05.2020.

Kako se ističe u priopćenju, nakon međunarodnog uspjeha Perišićeva romana "Naš čovjek na terenu", koji je objavljen na desetak jezika diljem svijeta, za njegov roman "Područje bez signala" postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača i književne javnosti.

U Sjedinjenim Državama roman je prošli mjesec objavila ugledna izdavačka kuća Seven Stories Press iz New Yorka, a odmah su uslijedile sjajne kritike koje su potvrdile Perišićev status jednog od suvremenih autora iznimnog međunarodnog odjeka.

Tako u New York Timesu američki književnik i kritičar Ken Kalfus priču romana vidi kao i lokalnu i globalnu, a Perišićevo pripovijedanje naziva dirljivim i pronicljivim te navodi da "polifonijsko pripovijedanje obogaćuje ovaj roman s obiljem likova, koji dobacuje puno dalje od granica Balkana".

Ugledni Kirkus Review piše kako je "Područje bez signala" Roberta Perišića "istančan, subverzivan roman ideja koji, čini se, prikazuje upravo eru u kojoj su ideje bankrotirale".

Najutjecajniji tjednik u izdavačko-knjižarskom miljeu Publishers Weekly za roman navodi da je "pametan i ambiciozan pothvat koji opisuje učinak kapitalizma u istočnoj Europi" te kako "Perišić impresivno spaja apsurd, pogibelj i smijeh, često ih povezujući s tragičnim događajima, ali koje njegovi likovi ipak nekako uspijevaju nadvladati".

"Usprkos teškoj situaciji za kulturu i izdavaštvo u SAD-u, roman 'Područje bez signala' nastavlja osvajati i publiku i kritiku", ističu iz Sandorfa.

Knjiga je 2019. objavljena i u prijevodu na francuski, u lipnju izlazi u Velikoj Britaniji, a 2021. izlazi i talijanski prijevod. (Hina)