Preskočite na glavni sadržaj

Rok za prijavu za izlaganje u HDD galeriji u 2022. produljen do 8. srpnja

Rok za prijavu za izlaganje u galeriji Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD) u 2022. produljen je do 8. srpnja 2021., razmatrat će se projekti koji stručno predstavljaju recentnu domaću i međunarodnu dizajnersku praksu visoke razine, a rezultati će biti objavljeni 16. srpnja. 

Također, razmatrat će se i projekti koji kroz autorske izložbe ili kustoske koncepcije istražuju i reaktualiziraju djela dizajnera iz proteklih razdoblja, oni koji koristeći se metodama dizajna kritički reagiraju na društvene pojave/situacije/probleme, te oni koji afirmiraju ključne vrijednosti dizajna i njegovu poziciju u široj javnosti, priopćio je HDD.

Natječajni prijedlog treba sadržavati - naziv projekta, detaljan opis i ciljeve projekta, detaljan troškovnik i podatke o predlagatelju (životopis). Prijavnici se mogu priložiti dodatni materijali koji daju potpuniji uvid u sam projekt, a ispunjene prijavnice treba poslati na šadresu hdd@dizajn.hr.

Autori koji su već prijavili svoje projekte mogu, ako misle da je potrebno, dopuniti i doraditi svoje prijedloge.

HDD galerija izložbeni i prostor javnih rasprava o dizajnu

Istaknuto je da je HDD galerija izložbeni prostor i prostor javnih diskusija o dizajnu i vizualnoj kulturi, ali i društvenom kontekstu dizajna, kulture i umjetnosti koji sve te prakse bitno određuje i unutar kojega one aktivno djeluju.

Također, galerija potiče suvremenu dizajnersku produkciju, realizira nove autorske projekte na sjecištima disciplina, istražuje povijesne dosege dizajna, te podržava projekte angažiranoga karaktera koji pozicioniraju dizajn kao etički odgovornu disciplinu.

Objašnjeno je da je bitno načelo programa da se on ne oslanja na nekritičku prezentaciju postojećih projekata, nego služi kao produkcijska platforma unutar koje se razvijaju i realiziraju novi projekti, te je u tom smislu svojevrstan laboratorij.

HDD galerija ne prezentira "lijepe" predmete i nastoji otklanjati stereotipne predodžbe o dizajnu kao ekskluzivnoj domeni te u svom programu ukazuje na neraskidivu povezanost dizajna i svakodnevnoga života.

Važan dio galerijskoga programa bavi se i poviješću dizajna u Hrvatskoj te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni, ekonomski i kulturni kontekst u kojem se razvija.

Pet programskih linija

Program je podijeljen u pet programskih linija: Dizajniranje povijesti - historizacija dizajna, Dizajn iz drugog rakursa, Studije slučajeva, Diskurzivni objekti i U prvom licu.

Voditelj HDD galerije je Marko Golub, asistentica voditelja je Ora Mušćet, a članovi Savjeta galerije su, uz voditelja, Luka Borčić, Andrea Hercog, Zlatko Kapetanović, Maroje Mrduljaš, Sunčica Ostoić i Slaven Tolj.

Program HDD galerije podržavaju zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.

Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) projekti. Prijedlozi mogu uključivati izložbe u HDD galeriji, ili ekstenzivnije projekte koji uključuju izložbu u HDD galeriji. Prijedloge mogu podnijeti autori i autorski timovi iz područja dizajna i srodnih disciplina, kritičari i kustosi. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju s više prijedloga.

Pristigle prijedloge odabrat će Galerijski savjet HDD-a i voditelj galerije i na tom temelju će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2022. Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba. (Hina)