Preskočite na glavni sadržaj

Putujuća izložba "Neustrašive žene" uskoro i u Ogulinu

Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" bit će svečano otvorena u petak 9. lipnja 2023. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju Ogulin. 
vrijeme: 09.06.2023. - 28.06.2023.
mjesto: Ogulin
url: https://www.facebook.com/neustrasivezene
Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" bit će svečano otvorena u petak 9. lipnja 2023. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju Ogulin. Izložba se održava u sklopu 18. Ogulinskog festivala bajke čije lipanjsko izdanje traje od 9. do 11. lipnja 2023. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol u suradnji s ravnateljicom Zavičajnog muzeja Ogulin Anom Krznarić koja je autorica likovnog postava izložbe u Ogulinu. 
 
Za vrijeme trajanja izložbe bit će moguće kupiti i knjige "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija na kojima se temelji izložba „Neustrašive žene“.

OGULIN – RODNI GRAD IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ
 
Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu. Jedna je od najpoznatijih hrvatskih književnica, prva hrvatska akademkinja i percipirana kao "hrvatski Andersen" zbog prirodne virtuoznosti kao pripovjedačice za djecu te recentnije nazivana i kao "hrvatski Tolkien" zbog posezanja u fantastični svijet mitologije. Ivana Brlić-Mažuranić potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića, a djed joj je bio slavni hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić. Slavu je stekla kao autorica pripovijetki, priča, bajki, basni, pjesama i romana. Kao majka sedmero djece, svoju je književnu nadarenost, umjetničku zrelost i maštovitost najbolje izrazila u profinjenom oblikovanju svijeta dječje priče i bajke – "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" 1913. i "Priče iz davnine" 1916. godine. Kao istaknuta književnica postala je prva hrvatska akademkinja 1937. godine – dopisna članica HAZU-a, tj. prva žena članica najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Hrvatskoj. Jedna je od najpoznatijih i najznačajnijih hrvatskih književnica, a moral, umjetnost i ljubav prema vlastitoj zemlji duboko su utkani u njezin život i životno djelo. Djela Ivane Brlić-Mažuranić prevedena su na sve važnije svjetske jezike te se Brlić-Mažuranić smatra najčitanijom hrvatskom književnicom u svijetu. Kritika je njezinu prozu smatrala jedinstvenom sintezom životnog idealizma, naravnosti izraza i delikatnosti rijetkog humora (A.G.Matoš). Školska knjiga utemeljila je književnu nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić" za tekst i ilustraciju u cilju promicanja književnog stvaralaštva za djecu i mladež. Prošle godine je u Slavonskom Brodu otvorena Kuća Brlić, a Ogulinski festival bajke osnovan je 2006. godine kao kulturno-umjetnička manifestacija koja kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva veliča ime najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke. Autorica ilustracije Ivane Brlić-Mažuranić je poznata hrvatska ilustratorica Margareta Peršić.

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.
 
Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom "Neustrašive žene". Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Zbog velikog interesa javnosti i struke, izložba nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini kada će posjetiti ukupno 10 ustanova u kulturi i umjetnosti diljem Hrvatske. Nakon izložbe održane u Velikoj Gorici, Đakovu i  Osijeku, izložba se otvara u petak 9. lipnja u Zavičajnom muzeju Ogulin, a do kraja godine će biti predstavljena i u Gradskoj galeriji Crikvenica, Muzeju Gacke Otočac u sklopu Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, Gradskoj knjižnici Ivan Vidali Korčula, Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec i Centru za kulturu i informiranje "D. Novak" Ludbreg.
 
Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.
 
Izložba u Zavičajnom muzeju Ogulin ostaje otvorena do 28. lipnja 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.
 
FB-događanje: https://www.facebook.com/events/796932178445985