Preskočite na glavni sadržaj

Prvo zajedničko predstavljanje game developera i filmaša

U četvrtak, 22. listopada, s početkom u 9,30 sati, u organizaciji Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, održat će se prvo zajedničko predstavljanje game developera i filmaša, na kojem će se govoriti o uspješnim primjerima suradnje između ove dvije kreativne industrije.
vrijeme: 22.10.2015. 9,30 h
mjesto: Zagreb; Cineplexx Centar Kaptol (dvorana 2), Nova Ves 17
url: http://mediadesk.hr/hr

Program MEDIA 2007, poučen primjerima dobre prakse – uspješnicama videoigara utemeljenima na filmskim pričama te obrnuto –  uvodi mogućnost prijave interaktivnih projekata, u razdoblju od 2007. do 2013. godine, s naglaskom na transmediji i crossmediji. Spajanjem dvaju potprograma Kultura i MEDIA u Program Kreativna Europa, od 2014. godine game developeri imaju mogućnost da samostalno prijavljuju vlastite projekte u kategoriji potpore razvoju videoigara. Smjernice za razvoj filmskih projekata, naročito onih namijenjenih djeci, ističu pak mogućnost stjecanja dodatnih automatskih bodova ako se filmski sadržaj proširi na transmediju, odnosno popratne interaktivne sadržaje.

Navedeno događanje zato je jedinstvena prilika za predstavljanje nekih od ključnih tvrtki za razvoj videoigara u Hrvatskoj i u regiji, kao i uspješnih primjera suradnje između game developera i filmaša u kontekstu europskih/međunarodnih projekata, te za detaljnije upućivanje u mehanizme europskoga sufinanciranja putem Potprograma MEDIA, ponajprije iz perspektive postojećih nacionalnih oblika sufinanciranja u okviru Europske unije.

Po završetku predstavljanja održat će se i okrugli stol na kojem će sudjelovati Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra; Jasmina Kallay, stručnjakinja za videoigre (predstavljanje uspješnih primjera filma/televizije i interaktivnosti − Cloud Chamber i Her Story); Ante Vrdelja, tajnik Udruge hrvatskih game developera (pregled hrvatske gaming industrije); Admir Elezović iz Croteama, Krešimir Špes iz Cateia Games, Mario Mihoković iz Intercorone, Damir Đurović iz Reboota i Tadej Fius iz Media Atlasa iz Slovenije (Maenas Down – uspješan primjer videoigre koju je sufinancirao Potprogram MEDIA); Marina Andree Škop iz Studia dim i Bernard Bachrach iz Binx Interactive (dobra praksa zajedničke suradnje) te Nina Petrović, Švenk (primjer uspješne prijave dviju producentskih tvrtki na natječaj za razvoj filmskih projekata Potprograma MEDIA).

Događanje će moderirati Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA. Detaljan program bit će naknadno objavljen.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem ove poveznice.

Izvor: HAVC