Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige Sakralna arhitektura Zagreba u 20. st.

Promocija knjige Zorane Sokol Gojnik 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću - Katoličke liturgijske građevine' održat će se u srijedu, 29. 11. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 29.11.2017.
mjesto: Zagreb, MUO
O knjizi će uz autoricu govoriti prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, akademik Mladen Obad Šćitaroci, dr. sc. Tomislav Premerl, prof. dr. sc. Zlatko Karač te prof. dr. sc. Ante Crnčevič. 

Sakralna arhitektura kao arhitektonska tema prati cijelu povijest ljudske civilizacije. Čovjekova zaokupljenost duhovnim prožela je sve etape povijesti civilizacije. Izričajni vokabular sakralne arhitekture proizlazio je iz duha vremena u kojem je nastajala i mijenjao se kroz različita stilska razdoblja. Tema ove knjige jest sakralna, specifično liturgijska arhitektura (sakralna arhitektura u kojoj se odvija liturgijski obred) u Zagrebu u 20. stoljeću.
U Zagrebu je u 20. stoljeću sagrađeno 47 liturgijskih građevina, a početkom 21. stoljeća još 12. U knjizi je sistematiziran opsežan arhivski materijal cjelokupnog liturgijskog graditeljskog naslijeđa grada Zagreba u 20. stoljeću u vidu kataloga svih izgrađenih građevina.
U uvodnom poglavlju autorica uvodi čitatelja u problem sakralne arhitekture 20. stoljeća kratko analizirajući prethodna povijesna razdoblja. U prvom poglavlju knjige obrađuje se  genealogijski slijed izgradnje liturgijskih građevina u Zagrebu i značenje liturgijskih građevina u urbanističkim planovima Zagreba kroz cijelo 20. stoljeće. U trećem poglavlju napravljena je stilska raščlamba sistematiziranog materijala te se analiziraju arhitektonska, urbanistička i obilježja liturgijskih građevina sa aspekta liturgijske funkcije. U zadnjem poglavlju knjige analizira se i vrjednuje doprinos sakralnih liturgijskih građevina Zagrebu 20. stoljeća europskoj sakralnoj arhitekturi.
Knjiga predstavlja veliki doprinos istraživanju povijesti gradograditeljtva Zagreba.

Nakladnik:
http://www.upi2mbooks.hr