Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Brsalje' umjetnice Ane Opalić

U petak, 8. rujna u 19 sati, u klubu Booksa održat će se promocija knjige fotografija umjetnice Ane Opalić. Uz autoricu, knjigu će predstaviti: dr. sc. Rozana Vojvoda, Ivana Vučić, dr. sc. Sandra Križić Roban, Slaven Tolj i Boris Greiner. Gošća večeri bit će glazbenica Nina Romić.
vrijeme: 08.09.2017.
mjesto: Zagreb, Klub Booksa
url: http://www.croatian-photography.com

Brsalje je serija analognih crno-bijelih fotografija koje Ana Opalić počinje snimati 1996. godine, a prikazuju uvijek isti kadar – površine mora i neba razdijeljene točno po sredini linijom horizonta i uokvirene stijenama. Umjetnica izostavlja signale dubrovačkog prostora, te je samo stanovnicima i čestim posjetiteljima Grada jasno da je u nevidljivim prostorima s desne strane ruba kadra tvrđava Lovrijenac, a s lijeve strane Bokar. U potpunoj odsutnosti bilo kakvih ljudskih tragova, u svojoj pročišćenoj kompoziciji prizor se doima kao da je na kraju svijeta.
U svom intimnom, pomalo hermetičnom dijalogu s prostorom, umjetnica odabire punkt preko kojeg je moguće pratiti mijene svjetlosti, pokrete vjetra i gibanje mora, mijene doba dana i godišnjih doba i, u konačnici, osvijestiti nevidljivo tijelo samog vremena. (iz predgovora Rozane Vojvode)



Knjiga je objavljena u sunakladništvu Ane Opalić i Ureda za fotografiju.
Vizualno oblikovanje potpisuju Ivana Vučić i Tom Jura Kačunić (Hamper studio).
Uvodni tekst potpisuje povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Rozana Vojvoda.

Ana Opalić rođena je u Dubrovniku 1972. godine. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997.
Izlaže fotografiju i video umjetnost od 1991. godine. Koristeći autobiografske sekvence umjetnica se bavi pitanjima identiteta i pripadanja, sudbina mjesta, i bilježenjem promjena u nezaustavljivom tijeku vremena. Njezin odnos prema vlastitoj okolini pomiče se od uključivanja okoline u propitkivanje kategorije identiteta do angažiranosti u priču i memoriju određenog mjesta.
Ana Opalić osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (zajedno s G. Ivanov).
Snimila je i režirala dva dokumentarna filma: Lijek, 2017. i Još jednom, 2014. (N. Pintarić i A. Opalić).