Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Muzej susjedstva Trešnjevka' tema podcasta Radio BAZE

Projekt 'Muzej susjedstva Trešnjevka' unutar kojeg se istražuje, prikuplja i interpretira trešnjevačko nasljeđe u Zagrebu, tema je podcasta Radio BAZE, priopćeno je u četvrtak.
vrijeme: 28.12.2020.
url: https://www.facebook.com/muzejsusjedstvatresnjevka/

Istraživačice, aktivisti, muzičari, radiofoničari i amaterke okupili su se oko toga projekta kako bi se proizvodnjom kritičkog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata kolektivno oduprli komodifikaciji etera, kaže se u priopćenju Radija BAZE.
 
Prva od tri šetnje kreće sa Savske ceste od kasnog 19. stoljeća. Kustosica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Kosjenka Laszlo-Klemar vodi slušatelje mjestima nekih od prvih trešnjevačkih tvornica, ključnih ne samo za povijest industrijalizacije i razvoja kvarta, nego i za povijest radništva i radničkog organiziranja.
 
Druga audio-šetnja posvećena je obilasku spomen-obilježja NOB-a i radničkog pokreta s Tomislavom Augustinčićem. Još uvijek živ nadimak "Crvena Trešnjevka" kvart je dobio zbog doprinosa Trešnjevčana i Trešnjevčanki antifašističkoj borbi, kaže se.
 
U trećem dijelu Tihana Bertek rekonstruira obrise ženske povijesti kvarta koju su pisale neznane radnice, seljanke, migrantkinje, odgajateljice i učiteljice.
 
Također, slušat će se amaterska poezija radnica i radnika tvornice “Nikola Tesla”, te poezija drugih autora. (Hina)

Muzej susjedstva Trešnjevka (muzejsusjedstvatresnjevka.org)

Muzej susjedstva Trešnjevka na valovima Radija BAZE (facebook.com)