Preskočite na glavni sadržaj

Programom 'Od pera do opere' predstavljena platforma FEDORA

Edukativno-umjetničkim programom za najmlađe 'Od pera do opere' predstavljena je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu europska platforma FEDORA kojoj je cilj promicati opernu i baletnu umjetnost.
vrijeme: 08.05.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnk.hr
 

FEDORA je neprofitna organizacija kojoj je cilj promicati opernu i baletnu umjetnost prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika, a ove su godine u središtu interesa platforme edukativni projekti za djecu, priopćeno je iz Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, jedine hrvatske kulturne institucije koja aktivno sudjeluje u različitim programima FEDORE.


Pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog, koji je osmislio projekt 'Od pera do opere', u sklopu programa djeca osnovnih škola družila su se s eminentnim opernim umjetnicima, pjevačima, zborom, orkestrom i dirigentom.


Bjelinski je upoznavanje umjetničkog svijeta djeci omogućio uz pomoć redatelja Hrvoja Korbara, maestra Ivana Josipa Skendera, pjevača Dijane Hilje i Siniše Hapača te članova orkestra i zbora HNK u Zagrebu.


Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, istaknula je kako je ponosna što je baš Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dio ove iznimno važne europske kulturne platforme koja se u ovim umjetnosti ne baš sklonim vremenima bori za opstanak opere i baleta skrbeći za njihovu budućnost tako da podržava one projekte koji uključuje mlade.


"Sve operne kuće suočavaju se s manjkom gledatelja odnosno starijom dobi gledatelja. Naša je želja bila da učinimo sve da opera ne izumre, a opera neće izumrijeti samo ako bude imala gledatelja. Sudeći po danas viđenom, opera nikako neće izumrijeti", rekla je Vrgoč.


Maestro Bjelinski, koji više od 20 godina radi s djecom, program je osmislio inspiriran obiteljskim druženjima isprepletenim glazbom, plesom i glumom.


"Znam kako djeca razmišljaju, a ovakav projekt, s manje djece i potpunom interakcijom, pruža im edukaciju i ljubav prema umjetnosti. Očekujemo da ovaj dio opere koji vide kod nas ostane negdje suštinski u njima, pa  da se, kada ponovno kroče u kazalište s 18 ili 19 godina, sjete da su tu već bili u najmlađoj dobi, i nešto naučili", rekao je Bjelinski.


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2017.godine dobilo je nagradu Fedora Generali za operu "Kein Licht", a prošle je godine u programu FEDORA-ine platforme organiziran koncert na kojem su predstavljeni mladi pjevači.


Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, poput Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d’Aix-enProvence (Francuska) ili Kazalište u Magdeburgu (Njemačka). (Hina)