Preskočite na glavni sadržaj

Pripadnici Bauhausa i njihove mreže nakon 1933. godine

Predavanje Magdalena Droste i Anke Blümm 'Pripadnici Bauhausa i njihove mreže nakon 1933. godine', održava se u srijedu, 22. srpnja, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti. Predavanje će biti na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.
vrijeme: 22.07.2015. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Predavanje će održati prof. dr. Magdalena Droste i dr. Anke Blümm, inicijatorice i koordinatorice njemačkog istraživačkog projekta Mreže Bauhausa (1933.-1945.).

Što se dogodilo s Bauhausom i njegovim pripadnicima nakon zatvaranja škole 1933. godine? Mnogi učenici i profesori oformili su grupe i mreže prema svojim profesionalnim i političkim orijentacijama. Ovo predavanje predstavit će šest neformalnih mreža i pokazati nekoliko primjera kako su njihovi pripadnici pomagali jedni drugima kako bi preživjeli tijekom 1930-ih godina.

Dotaknut ćemo, primjerice, priče o uspjehu u SAD-u prominentnih pripadnika Bauhausa poput Waltera Gropiusa, Miesa van der Rohea, Herberta Bayera, Marcela Breuera, Lászla Moholy-Nagyja i ostalih koji su nakon 1945. godine vratili ideje Bauhausa u Europu. No, s druge strane, pokazat ćemo kako su svoju sudbinu krojili neki manje poznati akteri, pripadnici lijeve struje okupljeni oko drugog ravnatelja Bauhausa Hannesa Meyera koji je privlačio mnoge učenike iz istočnih zemalja. Treća se skupina okupila u Nizozemskoj, dok su ostali odlučili ostati u Njemačkoj pokušavajući se pomiriti sa situacijom (poput slikara Oskara Schlemmera i kipara Gerharda Marcksa). Tu su se preko propagande i arhitekture otvorila profesionalna polja na kojima su nekadašnji pripadnici Bauhausa mogli zarađivati za život u nacističkoj Njemačkoj, dok su istovremeno ostajali u trajnom konfliktu između svojeg zalaganja za modernističke tekovine s jedne strane i zahtjeva rasističke propagande s druge.

Dr. Magdalena Droste, sveučilišna profesorica, od 1997. pročelnica katedre povijesti umjetnosti na Brandenburškom sveučilištu tehnologije - BTU Cottbus (Njemačka). Prethodno aktivna kao kustosica na različitim projektima, primjerice u Staatsgalerie u Stuttgartu i Lenbachhaus u Münchenu. Od 1980. do 1997. znanstvena suradnica u Bauhaus-Archivu u Berlinu, Muzeju dizajna, a od 1991. do 1997. obnašala dužnost zamjenice ravnatelja. Ima višestruko iskustvo u dizajniranju izložbi, opsežnim istraživanjima i nastavničkim aktivnostima kao i u pisanju brojnih publikacija, posebno onih o Bauhausu i umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Njezini istraživački interesi su sljedeći: Bauhaus / umjetnost 19. i 20. stoljeća / umjetnost u Weimarskoj republici / umjetnost i rod / Paul Klee / povijest habitacije / umjetnost i dizajn u Trećem Reichu / projekt DFG-a Mreže Bauhausa (1933.-1945.) u suradnji s dr. Patrickom Rösslerom sa Sveučilišta Erfurt. Izabrana je članica nacionalnog odbora Congrès International d’Histoire de l’Art (CIHA) do 2016. i članica diplomske klase Kultura povijesnih građevina na BTU Cottbus. Članica je Društva povjesničara njemačke i srednjoeuropske umjetnosti i arhitekture.

Dr. Anke Blümm, studirala je crkvenu glazbu u Heidelbergu te njemačku književnost i povijest umjetnosti u Heidelbergu i Berlinu (M.A.). Doktorirala na Sveučilištu Cottbus s temom „Entartete Baukunst? Zum Umgang mit dem Neuen Bauen 1933-1945“ (“Izopačena arhitektura? Rasprave o novogradnji u Njemačkoj 1933.-1945.“) objavljenom 2013.; dobitnica nagrade Theodor-Fischer Preis, Zentralinstitut für Kunstgeschichte, München, 2014. Trenutno je znanstvena stipendistica na Sveučilištu Cottbus na projektu Mreže Bauhausa (1933.-1945). kojeg podupire Njemačka istraživačka fondacija (DFG ).