Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo publicist i novinar Jakša Kušan

Hrvatski politički emigrant i glavni urednik najtiražnijeg emigrantskog časopisa Nova Hrvatska, Jakša Kušan, preminuo je u 88. godini u Zagrebu kasno u nedjelju, doznaje se iz kruga Kušanovih prijatelja.
vrijeme: 28.07.2019.

Kušan je rođen 23. travnja 1931. godine u Zagrebu, gdje je i završio klasičnu gimnaziju. Nakon izbacivanja sa Sveučilišta u Zagrebu iz političkih razloga, pravni studij nastavlja u Beogradu. Od 1956. godine živi u Velikoj Britaniji, gdje radi kao analitičar za komunističke zemlje u londonskom dnevniku The Guardian.

U Londonu 1958. supokreće Hrvatski bilten, kasnije Nova Hrvatska, koji izlazi sve do 1990. godine.

"Pod njegovim je glavnim uredništvom taj nestranački list isprva bio informativni pregled tekućih zbivanja u domovini, od polovice 1960-ih i poprište načelnih rasprava o rješenju hrvatskoga pitanja", stoji u njegovoj biografiji na stranicama Leksikografskog zvoda Miroslav Krleža.

Zauzimao se za strategiju postupne izgradnje demokratske svijesti u Jugoslaviji te za suradnju s reformistički nastrojenim hrvatskim komunistima. 1975. godine odlučio je da list pristupa Hrvatskom narodnom vijeću, u kojem je bio i sabornik od 1975.

Kušan je prvotno 70-ih godina prevodio djela Franje Tuđmana i predstavljao je svjetskoj javnosti, no nakon njegova povratka u Hrvatsku i Prvog općeg sabora Hrvatske demoratske zajednice 1990. godine, kritički se odnosio prema njegovoj politici.

U Hrvatskoj je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika Matice Hrvatske, predsjednik upravnih odbora Instituta Otvoreno društvo Hrvatska i Hrvatske matice iseljenika te je bio i član Vijeća Hrvatske radio televizije.

Knjigu "Bitka za Novu Hrvatsku" objavio je 2000. godine. (Hina)