Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo maestro Josip Jerković

26. veljače 2020. u Zagrebu je preminuo maestro  Josip Jerković, redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini, dirigent i glazbeni pedagog.
vrijeme: 26.02.2020.
Profesor Jerković bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih zborskih dirigenata i važan član hrvatske akademske zajednice, posebice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na kojem je osim kao profesor, djelovao i kao dekan Pedagoškog fakulteta u dva mandata te kao prvi dekan Umjetničke akademije u Osijeku u čijem je osnivanju i pokretanju aktivno sudjelovao.Prof. mr. art. Josip Jerković rođen je u Vrbici, 13. ožujka 1938. godine. Studirao je glazbu u Slavonskom Brodu (Pedagoška akademija –glazbeni odgoj), u Sarajevu (Muzička akademija – teorijsko-nastavnički odsjek) i Beogradu (Fakultet muzičke umjetnosti – dirigiranje, poslijediplomski magistarski studij). Od 1984. do 2008. djelovao je kao profesor na Sveučilištu u Osijeku na studijima glazbe. Bio je pročelnik studija Glazbene kulture od 1987. do 2005. godine, dekan Pedagoškog fakulteta u mandatima 1994.-1996. i 1999.-2001. Osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku, 2004. godine, profesor Jerković imenovan je njenim prvim dekanom.
Profesorovi posebno vrijedni i plodni rezultati vezani su uz pjevačke zborove u Slavonskom Brodu („Đuro Salaj” 1973.-1987., „Davor” 1990.-1994.) i Osijeku Akademski zbor sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (1985.-2006.). Održao je oko 1500 nastupa diljem Hrvatske i u republikama bivše Jugoslavije, te u Italiji, Vatikanu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Poljskoj. Zaslužan je za praizvedbe  više od 60 skladbi hrvatskih i stranih autora. Objavio je dvije gramofonske ploče, a za potrebe domaćih i stranih televizijskih i radio postaja snimio je oko 120 skladbi. Surađivao je s mnogim dirigentima, solistima i ansamblima, među ostalima sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Orkestrom Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, Gudačkim orkestrom „Gaudeamus” i drugima.
Dobitnik je više desetaka nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi Republike Hrvatske koje mu je 2012. godine uručio Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Bio je predsjednik i član stručnih žirija za zborove i orkestre na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, tri knjige iz Dirigiranja (Osnove dirigiranja I – taktiranje, dva izdanja; Osnove dirigiranja II – interpretacija dva izdanja; Osnove dirigiranja III – literatura, tri izdanja) te najnoviju knjigu Hrvatski pjevački amaterizam u zrcalu (Zagreb, 2020). Bio je član brojnih umjetničkih udruženja: Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara. Djelovao je i kao predsjednik Stručnog savjeta za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture i Centra za glazbu Zagreb. Na temelju “…velevrijednih zasluga za kulturu i napredak hrvatskog naroda…”, profesor Jerković proglašen je počasnim članom Družbe Braće Hrvatskog Zmaja te mu je dodijeljeno zmajsko ime Zmaj Slavonski II.
Maestro Josip Jerković ostat će zapamćen kao osoba koja je snažno doprinijela razvitku i napretku zborske umjetnosti u Hrvatskoj, osobito u dijelu koji se odnosi na obrazovanje generacija zborovođa na čiji je rad utjecao ili kao profesor ili kao autor vrijedne stručne literature i uvijek rado viđen predavač na umjetničkim skupovima. Profesor Jerković bio je omiljen među kolegama, generacijama studenata, ali prije svih, među tisućama svojih pjevača čije je živote oplemenio glazbom, stručnim znanjem, životnom mudrošću, primjerom odgovornosti, posvećenosti, dosljednosti i energičnosti po kojima će ga se s poštovanjem i ljubavlju sjećati.

Izvor: HDS