Preskočite na glavni sadržaj

Premijera varaždinskog HNK - komedija 'Hamlet v hudom saftu'

Nova premijera varaždinskog HNK -  kajkavizirana komedija Alda Nicolaja „Hamlet v hudom saftu“, u režiji Dubravka Torjanca, premijerno će biti izvedena 3. srpnja 2021. u dvorištu palače Sermage, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare. 
vrijeme: 03.07.2021.

"Hamlet u pikantnom umaku" naziv je djela Alda Nikolaja kojeg je s talijanskog preveo Tonko Maroević, a kajkavizirala Vesna Kosec-Torjanac.

Redatelj Dubravko Torjanac rekao je da se talijanski komediograf Aldo Nicolaj  (1920. -2004.)  latio najklasičnijeg djela svjetske književnosti, vjerojatno najizvođenijeg kazališnog djela. „Ispisane su hrpe i tonetine knjiga zbog pitanja koje je Shakespeare u tome djelu postavio i naravno da je Nicolaja golicalo kako da tu svjetsku priču, te razloge priče, sagleda iz druge perspektive“, rekao je Torjanac. Nicolaj, poznat kao ironičan,  Hamleta je smjestio u kuhinju.

„On ga je dekonstruirao znanstvenim jezikom i sve razloge za tragedije i suze koje se događaju, on je pronašao u kuhinjskim zbivanjima“, rekao je Torjanac.

U predstavi igraju Igor Golub, Barbara Rocco, Tena-Antonija Torjanac, Filip Eldan, Nikša Eldan, Jakov Jozić, Jan Novosel, Jura Ruža, Jagoda Kralj Novak, Nikša Eldan, Hana Kunić, članovi Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu i drugi.

Voditeljica članova Kazališnog studija mladih Katarina Arbanas predstavu je nazvala posebnom jer je  prvi puta u profesionalnu izvedbu uključen Kazališni studio mladih.

„To su djeca koja su stasala u kazalištu, koja su ovdje sa svojim dramskim pedagozima od malih nogu gledala sve predstave i s njima je zbog toga prekrasno raditi. Puni su volje, želje, energije, snage“, rekla je Arbanas.

Scenograf je Ivan Duić, kostimografkinja Žarka Krpan, a skladatelji Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

Nakon premijere 3. srpnja, predstava „Hamlet v hudom saftu“ u dvorištu palače Sermage, u sklopu manifestacije „Ljeto u Varaždinu“, imat će još šest izvedbi u 12 dana. (Hina)