Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Putovima glagoljaša'

Premijerne izvedbe predstave 'Putovima glagoljaša', u režiji Samante Milotić Bančić koja potpisuje i tekst, održat će se u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu u Puli, u četvrtak i petak, 14. i 15. travnja, u 18 sati.
 
vrijeme: 14.04.2011.
mjesto: Pula, INK, Gradsko kazalište Pula, Laginjina 5
url: http://www.ink.hr
Predstava je namijenjena učenicima od trećeg do osmog razreda osnovne škole te prvim i drugim razredima srednje škole.

Zbog duhovitog i poučnog karaktera predstava će biti zanimljiva i odraslima i djeci.

Tekst i režija: Samanta Milotić Bančić
Scenografija i kostimografija: Marina Štembergar
Autori glazbe: Ranko Svorcan i Đole Macola
Oblikovatelj svjetla: Dario Družeta
Scenski pokret: Tatjana Samuele Ban
Songove uvježbala: Klara Cerin
Izrada scenografije i kostima: Marina Štembergar i AVU Marsova soba 

Igraju: Gordana Šimić, Patrik Lazić, Marin Janković, Melisa Kamenčić, Aleksandra Možar, Karlo Stipić, Filip Blažević, Valter Roša, Snježana Grgić, Ana-Marija Kalfić, Paola Lugarić, Sara Stepanović, Filip Lugarić, Teo Frgačić, Andrea Lončarić, Nika Ivančić, Manuela Krakar, Dardan Agaj, Anna Alice Kraljić.

Priča započinje kad se jedan razred obreo u Humu na proputovanju kroz povijest hrvatskoga jezika i pisma. Istražujući Aleju glagoljaša, dječak Ivan se odvoji od ostatka razreda i izgubi u vremenu i prostoru zahvaljujući zagonetnoj Štrigi-Rigi koja ga čarolijom šalje na mjesta daleke prošlosti kako bi joj pomogao pronaći čarobnu formulu za ljepotu. Na tom putovanju Ivan ni ne sluti kakve ga zgode čekaju, a upoznajući Ćirila i Metoda, opata Držihu, kraljicu Jelenu, popa Mikulu Gologoričkoga, žakna Jurija i mnoge druge živopisne likove, shvaća da mu naučeno o povijesti glagoljice može itekako dobro doći. U vrtlogu između sna i jave Ivan rješava Štriginu zagonetku, pronalazi svoj razred, no nitko mu ne vjeruje da je doživio takvu pustolovinu. Ostaje mu samo da se prisjeti svojih zgoda s Ćirom, Todijem, Mikulom, Držihom i ostalima, te da s osmijehom prizna da glagoljaši nisu uopće dosadni kako je mislio.

Riječ autorice

Putovima se glagoljaša stalno krećemo u svakodnevnom životu: učimo li o glagoljici u školi, posjećujemo li povijesne lokacije u Istri i Krku, obiđemo li Aleju glagoljaša na putu između Roča i Huma - možemo osjetiti dio naše povijesti i duh vremena u kojem su naši pretci djelovali. Možemo osjetiti i žar kojim su urezivali slova, pisali ili tiskali prve knjige na glagoljici. Iako je taj dio naše povijesti tako živ u spomenicima koji su ostali, često zaboravimo kolika vrijednost počiva u svakoj zaboravljenoj istarskoj crkvici. Ova nas predstava vodi, stoga, putovima glagoljaša kroz spomenike Aleje glagoljaša. Ovi su glagoljaši ponešto drukčiji od onih koje pamtimo iz knjiga, življi su i pristupačniji, djeca se s njima mogu poistovjetiti, ali nisu izgubili onaj autentični duh vremena u kojem su nastajala njihova djela. Nisu izgubili onaj povijesni žar za primanjem i prenošenjem znanja pa tako taj žar prelazi i na publiku. U duhovitim dijalozima i veseloj igri, sasvim posredno, ovi će glagoljaši prenijeti publici i mnoge povijesne podatke koje smo, možda, davno zaboravili. U tome leži edukativni aspekt ove vedre i živahne predstave koja, na čakavskom narječju i standardnome jeziku, zajedno s publikom ponovno oživljava glagoljicu i glagoljičke spomenike. Edukativne teme kojih se predstava dotiče nalaze se u školskome kurikulumu već od trećeg razreda osnovne škole pa sve do srednje škole te je samim time i odličan dodatak nastavi hrvatskoga jezika.  

Program