Preskočite na glavni sadržaj

Preklopljena retrospektiva Ante Kuduza i Galerije Forum

Izložbom posvećenom grafičaru, slikaru i grafičkom dizajneru Anti Kuduzu, koja se otvara danas, 25. studenoga, u 19 sati, u Galeriji Forum, svojevrsna je dvostruka i 'preklopljena' retrospektiva umjetnika i samog izložbenog prostora, a njome ta zagrebačka galerija počinje seriju izložbi kojima će rekapitulirati svoje djelovanje od osnutka 1969. do danas.
vrijeme: 25.11.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Forum, Teslina 16
url: http://www.kic.hr
Kao prvi u planiranom nizu izložbi, koje će kroz pojedinačne opuse izabranih umjetnika prikazati i povijest galerije, odabran je Ante Kuduz (1935.- 2011.). Riječ je o jednom od osnivača Galerije Forum koji je izlagao već na prvoj, nastupnoj izložbi njezinih članova, stoji u najavi izložbe.

Samostalno je u Galeriji Forum izlagao sedam puta, sudjelovao je u još dvije skupne izložbe u intervalima koji pokrivaju gotovo čitavu njegovu umjetničku karijeru osim ranog, formativnog razdoblja. Većina njegovih ključnih ciklusa u nekom je trenutku bila tamo izlagana, počevši od serije 'Kadar', preko 'Prostora' i rijetko izlaganog ciklusa 'Objekata', pa do ciklusa 'Grad' i 'Graf'.
 
Kuduz je dao svoj pečat i u vizualnom identitetu galerije u Teslinoj ulici, bio je autor brojnih plakata koje je galerija redovito tiskala uz svoj program te dizajner njezinog logotipa koji se, uz neznatne korekcije i jedan redizajn, koristi do danas.


 
U autorskom konceptu Marka Goluba, Igora Kuduza i Ivane Mance, a slijedeći kronologiju Kuduzovog izlaganja u Forumu na izložbi će se predstaviti izbor iz njegovih pojedinih serija i ciklusa te antologijski presjek kritičkoga čitanja njegove umjetnosti napisanih za pojedinačne izložbe.
 
Namjera priređivača obljetničkih izložbi bila je valorizirati povijesni značaj te galerijske institucije i pritom izbjeći formu prigodne, slavljeničke priredbe, te su odabrali fragmentarni pristup, opuse pojedinih umjetnika koji su u njoj od samog početka. Galerija je okupljala umjetnike različitih autorskih poetika te nije imala, niti joj se naknadno može pripisati, neki određeniji umjetnički program osim stvaranja prostora za slobodno umjetničko djelovanje. U nastupnom iskazu povodom prve zajedničke izložbe 14. srpnja 1969. tako se utvrđuje da će pokretač tog prostora biti 'koncepcijska otvorenost za sve vrijednosti koje određuju našu likovnu sadašnjost i predviđaju budućnost'.
 
Zbog toga se 45. obljetnica galerije ne obilježava uz neki zajednički nazivnik produkcije koja je ondje izlagana, već se ide tragom pojedinačnih pripovijesti o svakom od tih umjetnika i umjetnica, koji su u određenim razdobljima svojih karijera upravo ovu galeriju koristili kao svoj kanal komunikacije.
 
Izložba će biti otvorena do 6. prosinca.
(Hina)