Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija 'Rijeke Hrvatske'

'Rijeke Hrvatske' su velik izdavački projekt u kojemu se prvi put sustavno i na jednom mjestu opisuju gotovo sve naše rijeke i njihove osobitosti, a čitatelju se pruža sveobuhvatan i moderan pogled na to prirodno bogatstvo, istaknuo je recenzent Andrej Stroj, na predstavljanju održanom u Novinarskom domu. 
vrijeme: 26.10.2011.
mjesto: Zagreb
url: http://www.knjiga-znanja-veda.hr

Autor Goran Šafarek naglasio je kako nijedna europska zemlja nema tako očuvane, a istodobno tako raznovrsne rijeke. Rekao je kako su monografijom željeli pokazati ljudima to bogatstvo Hrvatske rijekama i vodom općenito. "Rijeke nisu samo kanali, odnosno voda između lijeve i desne obale, rijeka je puno više, to je vrlo složen sustav", rekao je. Ustvrdio je da se u Hrvatskoj na neki način rijeke uništavaju. "Rijeke su naše veliko bogatstvo, one su nam važni resursi", poručio je.
 
Autor Tomislav Šolić rekao je da u Hrvatskoj ima rijeka koje su isto tako vrijedne, lijepe i očuvane kao i neke zaštićene rjieke. Mnoge su ostale u svom prirodnom stanju u usporedbi s nekim našim zapadnim susjedima, koji su svoje rijeke već davno izregulirali, "ispeglali im tokove", rekao je. To je naša velika prednost, ocijenio je.
 
Urednik i izdavač Nikola Žulj je kazao kako su i knjiga i autori "glas protiv procesa nepovratne izmjene i uništavanja prirodnog okoliša".
 
"Knjiga zorno pokazuje koje su to ljepote i vrijednosti za koje se vrijedi boriti i sačuvati ih za našu sadašnjost i budućnost, ali i za nova pokoljenja", poručio je. Rekao je da su u monografiji zabilježeni prizori kojih više nema i mnogi drugi kojima prijeti nestajanje te da je knjiga oda hrvatskim rijekama.
 
Knjigu je izdala križevačka izdavačka kuća Veda d.o.o.
 
Goran Šafarek, rođen 1977. u Koprivnici, po struci je biolog, a sad radi kao samostalni publicist, fotograf i snimatelj. Radio je među ostalim na znanstvenom sitraživanju fitoplanktona Jadranskog mora, projektu UNDP-a na restauraciji močvarnih staništa uz Dravu, sudjelovao u znanstvenim ekspedicijama Ande-Amazona i dr.
 
Tomislav Šolić, rođen 1975. u Zagrebu, diplomirao na Građevinskom fakultetu. Aktivno sudjeluje u mnogim radnim skupinama na promociji i zaštiti naših rijeka, među ostalima Mrežnice i Dobre. Članci su mu objavljeni i u National Geographicu. (Izvor: Hina)