Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen vrijedan beneventanski rukopis

Dubrovačke knjižnice, 5. rujna, javnosti su predstavile fragment beneventanskog rukopisa pisan u 13. stoljeću, koji je 19. srpnja ove godine kupljen u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby's.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dkd.hr
Vrijedni trag pisane baštine predstavili su predsjednica Britansko-hrvatskog društva Flora Turner, znanstvenica i stručnjak za beneventane  Rozana Vojvoda i ravnateljica Dubrovničkih knjižnica Vesna Čučić.
 
Znanstvenica Rozana Vojvoda kazala je kako smatra da postoji velika vjerojatnost da je otkupljeni fragment dubrovačkog podrijetla i to na osnovu paleografskih kriterija, odnosno općeg izgleda pisma koje po svojoj uglatosti i morfologiji slova nalikuje na druge fragmente i dokumente iz 13. stoljeća koje se čuvaju u dubrovačkim zbirkama ili su dubrovačkog podrijetla.
 
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić kazala je kako se zahvaljujući predsjednici Britansko-hrvatskog društva Flori Turner doznalo da se jedan fragment rukopisa dalmatinskog podrijetla pisan beneventanskim pismom iz 13. stoljeća prodaje u aukcijskoj kuću Sotheby's u Londonu.
 
Dubrovnik je, kazala je, najbogatiji grad u Dalmaciji po broju beneventanskih fragmenata koje čuva u svojim zbirkama i ima ih gotovo pedeset, a na dubrovačkom području od 11. do 13. stoljeća bio je aktivan najmanje jedan benediktinski skriptorij.
 
Flora Turner istaknula je važnost popunjavanja zbirke vrijednim rukopisima i praćenje tržišta umjetnina te povezivanje hrvatskih stručnjaka na jednom ovako vrijednom projektu otkupa hrvatske baštine u aukcijskoj kući Sotheby's.
 
Najavljena je i izložba beneventanskih rukopisa koji se čuvaju u zbirkama Znanstvene knjižnice Dubrovnik, a kojom će se otvoriti ovogodišnja manifestacija Mjesec knjige koja počinje 15. listopada.
(Hina)